Smrtna kazen...ZA ali PROTI?

V petek, 30.11. je bil Svetovni dan boja proti smrtni kazni. Ker si je naš razred ta dan izbral za projektni dan, se je v petek vse vrtelo okoli te teme.

ZA ali PROTI? Večino razreda je ostalo neopredeljenih, drugače pa jih je bilo tudi veliko proti smrtni kazni. Zbrali smo borih 76-80 podpisov peticije ljudi, ki so PROTI (men se zdi da jih je blo tolk). Osebno sem ZA smrtno kazen za najhujše zločine, čeprav se tu ponovno pojavi Žigovo vprašanje: "Kaj pa je zate hujši zločin?" Zame je najhujši zločin množični uboj, načrtno ubijanje, kruto in brez kančka slabe vesti... Ampak kot je bilo rečeno v razredu:
"S čim več smrtnimi kaznimi, bo padala tudi meja za katero bi se jo izvršilo."

Nekateri so bili tudi za samoodločbo, pri kateri se zapornik na dosmrtno v ječi lahko odloči tudi za smrtno kazen. Namreč za nekatere je večja kazen do smrti trpeti v ječi, kot pa takoj umreti. Čeprav si ravno ne predstavljam, kako je če veš da te v naslednjih minutah čaka smrt. Grozno, če gledamo iz stališča obsojenca! Vendar, če se bodo še naprej pojavljale tako nizke kazni (kolikor vem je pri nas najvišja 30let), potem se splača ubijati, če ti gre nekdo toliko na živce. Rešiš se ga za celo življenje, potem malo odsediš in se zopet vrneš. Če boš pospravil še enega ali pa normalno živel dalje...to je pa tvoja odločitev.

Vendar če ti nekomu vzameš pravico do življenja in ne spoštuješ življenja drugih, potem si tudi ti ne zaslužiš živeti. Zakaj vendar!? Potem, ko ti je žal, da so te razkrinkali za družinske člane, ki si jih privezal na stole, prebičal starša in nato ju pred otrokoma ubil in razkosal. Nato pa vsakega od otrok 30x zbodel po celem telesu, najstarejšo hčerko pa živo zakopal... ALI SI POTEM RES ZASLUŽIŠ ŽIVETI?! Si zaslužiš spoštovanje? In zame ni opravičila, da si bolan na možganih, da si na tabletih, da ti je nekdo podtaknil mamila, da ti družina ni plačala najemnine... Za tako okrutno dejanje si zame brezčutnež, ki si ne zasluži niti enega diha na tem svetu. Naredimo prostor človeškim bitjem, ki si zaslužijo mesto tu! Ampak ponovno se tu pojavi: "Kakšen motiv pa je imel ta človek za uboj?"
Mogoče pa so to slabe izkušnje iz mladosti, slabe izkušnje z ženskami in se jim nato maščuje... Mogoče so ga starši bičali za stvari, ki so menili, da so napačne. Vedno se pojavi nekakšno vprašanje, ki te razdvoji...

"Ubijanje je prepovedano, ne? No, kdo pa pravi da lahko mi potem ubijamo tiste, ki so ubijali? Ubijali bomo za ubijanje? Mar ni tudi to skregano z zakonom? Da bomo mi postavljali katero ubijanje je pravilno in katero ne? Kaj pa, ko bo na to mesto odločanje prišel človek, ki je zagrešil zločin?" (by Žiga)

Pa smo spet tam...smrtna kazen: ZA ali PROTI?
___________________________________________________________________
Na hitro nekaj podatkov iz spomina:
Urnik:

Predura: izdelovanje plakata o smrtni kazni
1. ura: biologija: pogovor o možganskem delu, ki povzroča agresijo in čudne nagone
2. ura: geografija: vrisovanje v neme karte na podlagi podatkov.
3. ura: jeziki (nemščina, francoščina) moja predstavitev giljotine v francoščini
4. ura: zgodovina: razprava: Za ali Proti?
5. ura: slovenščina: pisanje apelov(pozivov na nepravilnosti, kršenje človekovih pravic...)
6. ura: športna: borilne veščine
7. ura: smrtna kazen skozi izjave

Smrtna kazen- je zakonski uboj zapornika kot kazen za zločin, ki v družbi velja za nekaj težkega. Zaporniki, obsojeni na smrt so med čakanjem za izvršitev ločeni od sojetnikov.

*Na izvršitev smrtne kazni v ZDA trenutno čaka 3400 ljudi.
*Leta 2006 je bilo usmrčenih 1591 ljudi, večinoma iz Sudana, Iraka, Irana, Japonske, Pakistana in ZDA.
*Slovenija: smrtno kazen so izvedli leta 1957, uradno pa je bila odpravljena leta 1989.
*Poznamo 6 načinov smrtne kazni, ki se uveljavljajo glede na razvitost države: električni stol (ZDA), obglavljanje(Saudska Arabija), obešanje (Egipt, Iran, SUdan, Japonska, Jordanija...), smrtonosna injekcija(Kitajska, Gvatamala, ZDA), smrtni strel (Belorusija, Kitajska, Tajvan, Vietnam), kamenjanje (Afganistan, Iran).
* V Evropi je smrtna kazen le še v Belorusiji
* Proti smrtni kazni se zagreto bori organizacija Amnesty International

La guillotine est une machine, qui a été utilisée en France, en Suisse, en Belgique, et en Allemagne. La guillotine est inventé par joseph-Ignace Guillotin. Mais le première a été faite par Charler-Henri Samson et allemand Tobias Schmidt.



ZA ali PROTI? ZAKAJ? (komentirajte in me raztrgajte :D)

Komentarji

Oseba MajaW sporoča …
Za :) iz istih razlogov - če ne spoštuješ življenja drugih, pol si tut sam ne zaslužiš živet. Pa še to eni delajo brez da bi potem mel slabo vest. Bo kr za :) ajd, uživi*
Oseba Vid. sporoča …
PROTI.
kdo je ta, ki lahko odloči o tem kdo si zasluži živet? je to en sodnik, ki je po 4 letih prava pa mogoč doktoratu, magisteriju pa specializaciji lahko odloča o tem, da bo nekdo umru? tale žiga je očitno pametn fant - si kej drugačen od tistega, ki je ubijal, če boš sam spet nekoga ubil?
recimo, da je nekdo po krivem obsojen, si predstavljaš, da bi nekdo vzel življenje nedolžnemu človeku in to legalno? ta misel mi ne da miru... Človek bi umru zaradi napak birokracije, pomanjkanja dokazov, čudaškega sodnika/porote? to 1 krivično vzeto življenje bi odtehtalo 100 drugih, ki bi si - če si sploh kdo- zaslužili umreti.
res pa je, da bi v sloveniji mejo 30 let treba premakniti na dosmrtno ječo, saj si tudi sama rekla, da je nekaterim huje vse življenje trpeti v ječi kot pa umreti...
jst sm proti :P
Oseba Lenart Senica sporoča …
Nekateri preveč gledate Prison Break ...
Oseba bloodi sporoča …
lenart vam je povedo ne:D drgač pa js sm izrecno ZA SMRTNO KAZEN! ka je če si vbov človeka nimaš nobenga izgovor drap pod inekcijo pa fertik!
Oseba Rose Marie sporoča …
Dobr post ;) odličen.

Drgač pa js sm absolutno ZA SMRTNO KAZEN! To da je tle 30 let maksimalna zaporna kazen je po mojem mnenju sramota. Če nekoga ubiješ, si zaslužiš tud sam smrt. In če bi ble smrtne kazni,vrjamem da bi se manj med sabo pobijal :D
Če si bolan v glavo pa koleš kr brez razloga crkn tud sam :D
Oseba IztokFranko sporoča …
joj, kok za brat, joj kok komentarjev za brat... ke so kake slikice :D

kakorkol, jaz sem ZA smrtno kazen.
Oseba кαтє●● sporoča …
proti ... če ti ubiješ nekoga nisi nč bolši od njega
Oseba Nastja sporoča …
PROTI..
tk k je vido reku..ka pa če nisi kriv pa te vseen obsodjo?!
drugač pa glede tega da je v sloveniji največ 30 let, to se mi zdi pa absolutno premal..
Oseba Hana sporoča …
Jst sem ZA..
Ampak izrecno sam za serijske morilce.. Ker s temi more da je neki narobe ne.. :-)

Drgač pa, kolk sem zasledila, bo (oz. je že..nevem :-)) v Sloveniji po novem dosmrtna kazen.. Ker 30let je RES premal..
Oseba Sunshine sporoča …
PROTI.mislim najbolš, da se kr pobijemo med sabo!absurd!jst mislim, da s tem ne bi pršl nikamor.In tut konec koncev je to najlažji izhod za nekoga, ki je ubijal.lahko si še tolk brezčuten, pa ti vest zihr enkrat ne bo dala mira!ampak če se uvede zakon-proti smrti kazni, se mora obvezno 30let spreobrnit na dosmrtno ječo...
In kakorkol prison break gor al pa dol...
1.lahko je nekdo po krivem obsojen in bi bila potem res popolnoma nesmiselna smrtna kazen!
2.imaš pa tud brezčutneže, ki brez vesti morijo-tej pa nej gnijejo v celici do konc življenja-brez nove možnosti za normalno življenje-v vsakem primeru osebe,ki je bila umorjena ne bo vrnilo k življenju, pa vendar naj odsluži krivec na najgrši način z dosmrtno ječo!al na konc bo pršl vn, ko bojo enga ubil, na podlagi tega zakona, da morjo pol še tega k je tega ubil ubit-uglavnem nesmisel! totalno proti!
Oseba IztokFranko sporoča …
karkol, treba gledat, kaj je najboljš za državo.

zakaj bi meli veliko število nepotrebnih zapornikov v zaporu, ki bi jedli na državni denar, pa nej gre tisto delo v zaporu gor al pa dol, ker itak nič konkretnega in zadostnega ne nardijo, tak da jih pobit.

pa marsikoga drugega, ki ni koristen družbi in pobira denar.
Oseba nejcha sporoča …
PROTI
se podpišem pod vidov post..
Oseba Donch sporoča …
ubiti nedolžnega...napaka sodišča in dve nič krivi smrtni žrtvi..tudi to se dogaja...ampak obstajajo tudi ljudje, ko pobijejo maso ljudi in nato ponosno rečejo: to mi je naročil moj bog....halo!?? Umri prasica...

drugače pa ja...težko je rečt kaj je prov, kaj narobe...
Oseba Drax sporoča …
ZA
skoda kesa za dosmrtne zapornike
pa se sranje lahko delajo v zaporih
pa ko vn pridejo se kakega pospravjo
sara jutr boma nela debato pri Nem a ne :D
Oseba Vid. sporoča …
IztokFranko...ti lahk človeško življenje v dnarju izraziš ?? lahk rečeš, da je v "interesu države" da ne koga ubije? sorry sam ne, če smo pr interesih države bi blo vrjetno najboljš vse starejše od 60 likvidirat, itq za družbo niso koristni al kaj!?
am dona... še vedno ne poznaš okoliščin nekoga, ki je sposoben ubijat... dejansko, (zadnič med dolgim odmorom debata) recimo,d a ti je nekdo ubil mamo, posil sestro in jo nato zadušil, in kruto mučil očeta ter brata - hipotetično... in si res jezen, ga ubiješ... in boš prav tako usmrčen! naklepni umor, nič boljši nisi od njih. Vsak ima svoje razloge in svoje stališče ZAKAJ je ubijal...
vztrajam pri svojem je pa res da ne morm nobenga prepričat v nekaj nasprotnega v kar sam vrjame... :)
Oseba Donch sporoča …
ja ja..sei sm napisala v postu...da se tu spet pojavi vprašanje zakaj je ta človek sploh ubijal... vedno je neko razpotje, ko pride umes...
Oseba IztokFranko sporoča …
za te, ki so nad 60. se to ne šteje.

šteje se v tem primeru za tiste, ki želijo to prostovoljno... se pravi, ki so smrtno bolani itd... pa bi tudi morali imeti možnost odločanja o svojem življenju. saj jih bi le tako rešili muk, hkrati pa, DA, tudi privarčevali na zdravstvu.

žal je tako.
Oseba VANJA sporoča …
prvi res dober post.. pohvalno.
sem absolutno proti:
- smrt ni najhujša kazen, je kvečjemu odrešitev in je (tako kot samomor) dejanje šibkih
- kdo si, da bi drugemu sodil o življenju in smrti?
- katero ravnanje si zasluži smrt? takšnih stvari ni mogoče definirat

Sicer pa se meni osebno bolj kot umoriti mater, razkosati sestro itd. zdi neetično posiljevati in pretepati hčerko, biti pedofil in psihično mučiti ljudi...

Sem pa vsekakor za dosmrtno zaporno kazen.

Pika.
Oseba VANJA sporoča …
Ubistvu je smrtna kazen za ubijanje ista neumnost kot (to rečejo američani) bombing for peace and fuckin' for virginity!
paradoksalno!
Oseba Drax sporoča …
1. smrtna kazen(usmrtitev) se uporabi namesto dosmrtne ječe
2. a vi hočete folk mučit al kaj...
3. točno tako, kdo si da bi sodil o življenu in smrti; torej zakaj si ubijal...
4. vprašanje v anketi je narobe zastavljeno. Smrtna kazen je lahko usmrtitev ali pa domsmrtna ječa...
kaj zdej hočeš od nas:D
Oseba Donch sporoča …
sprašujem o smrtni kazni..o tem ali ste za teh 6 kazenskih načinov ki obstajajo (injekcija, kamenjanje, el. stol..itd.)
Oseba Donch sporoča …
bom drugač napisala ;)
Oseba Barby(ka) sporoča …
ZA...Če ne spoštuješ življenja drugih, pol si tut sam ne zaslužiš živet. Vendar je res, da potem morilec postane nekdo drug....in tako naprej... Začaran krog :)
Oseba Drax sporoča …
ja sam to ni isto
sej če usmrtiš nekoga ni isto kot če ga ubiješ
pa še to, a je tuki kdo vegererjanc
Oseba Unknown sporoča …
Evo bo še moj komentar padu.

Smrtna kazen sm ZA! Ampak res pod določenimi pogoji.

Za ponovne povratnike v zapor (zaradi umora, pedofilije, terorizma) ,zato ker taki ljudje ne kažejo znakov, da jim je za dejanja žal.

Za vse ostalo bi pa bila dosmrtna ječa dovolj.


Vanja? A ni mučenje nekoga huje kot to da ga ubijemo? Sam mislim, da bi zapor moral biti prostor kjer se krivi oddolžijo svojih napak. Ne pa da so tam do konca življenja. Kot neke rožice ki nam pijejo denar.

Pizdu matr. Gremo na referendum.
Oseba bloodi sporoča …
sam kak ste gimnazijci glupi ne morm verjet ne:D faaaaaaak, vi ste za pobit ne pa morilci:D
Oseba Donch sporoča …
de simon..drži gofljo =P
Oseba Sunshine sporoča …
ja vse skupi bi biu začaran krog-zato pa, ja naj se človeka muči dosmrtno,če je bil sposoben on sam z umorom mučiti nekoga drugega.ja vid pa naj gre še za tako osebne razloge-ubijati je zločin-v kakršnem koli pomenu!ampak tolk kokr sm za PROTI smrtni kazni, sm tut tolk ZA obvezno povečanje kazni, ki bi pa obvezno mogla bit strožja!ampak res totalen nadzor nad delovanjem in poostritev.ubijanje bi nas prpelalo sam do nesoglasnega kroga!

iztokfranko:države po tvoji teoriji čez čas itak ne bi več blo, kr bi se tko al pa tko na konc vsi pobil med sabo.


100jko:ja mučenje je še hujše kot umor krivega-in prav s tem trpljenjem bo morilec kaznovan-saj ravno to hočmo dosežt ne?da plača za svoje zločine..mislim tko sočutno razpravlate o tem,da mučenje človeka pa res ne bi blo na mestu, ampak vi bi jih dal pa kr pobit?!ni mi čist jasna tale zadeva!...smrtno sodet pa ne more nihče nikomur..to si lahko samo vsak sam.

pa če je tuki problem-v dnarju države-bi bla pa na vseh koncih in področjih potrebna racionalizacija države, kr nas itak na vseh koncih obirajo in ne sam kar se tiče teh barab v zaporih!
drgač pa najlažje je kr rečt, gremo ga ubit-problem je rešen..?!?!

tko da še kr absolutno PROTI!....;P
Oseba Unknown sporoča …
Sarah poglej. Jst sm mnenja da bi morali ljudje v zapor zato da odsedijo za svoje grehe. Da se popravijo in začnejo zavedat svojih napak. Tudi 30 let ni tko kratka doba. Verjami da vsak ki odsedi 3ž0 let pomisli 2x preden bo naredil isti zločin.
Za tiste zmešane. Množične morilce, posiljevalce otrok, teroriste pa sm za smrtno kazen!

Pravite: Kdo smo mi da lahko koga ubijemo? potakem. Kdo smo MI da lahko nekoga zapremo nekam od konca življenja?

Največjii cari so rusi. MRŠ V SIBIRIJO!!!
Oseba Drax sporoča …
teroristi so isto kot USA vojaki
pac majo vojno...
Oseba IztokFranko sporoča …
sarah narobe si razumela. pobijanje itak ni rešitev, vendar je na nekakšen način upravičina, razumljiva in celo ekonomična pri ljudeh, ki so storili hude grozote zoper človeka in nasploh človeštva, da se jih ubije...

glede starejših oz. smrtno bolanih... to sicer tu nima nič, sem pa pač omenil, da bi imeli tudi oni možnost sami odločat o svojem življenju. v mojem primeru, če bi še enkrat hudo zbolel, bi zagotovo si poskušal pridobiti državljanstvo nizozemske in se odločil za smrt. kaj imaš od življenja, če se ne moreš prostovoljno premikat? eni bi našli voljo, vredu, dobro za njih, kdo je pa ne bi, pa nima smisla da živi, otežuje življenje drugim in sploh sebi... sicer pa to ni tema.

tema so smrtne kazni. torej ZA
Oseba Vid. sporoča …
pa koji vam k***! življenja se ne da kupit!!!
v istem stavku z ekonomijo in brez negacije je totaln absurd da se pojavi razprava o smislu življenja!!
in vrjem da misel na smrt ni tko čist vsakdanja da bi ljudje čakal v vrstah da se jih pobije!
kr neki, stojkotov point se mi kr v redu zdi, mislim je nek kompromis med obojim...
Oseba Lenart Senica sporoča …
Sem proti smrtni kazni.
Zakaj? Razlogov je več.

1. Po mojem mnenju je ubijanje hudo primitivno dejanje. Kdo si, da lahko nekoga ubiješ? Metod "Pičkindim" Trobec, morda? Hja, recimo. Al pa Silvo.
Ne, ubijanje v kakršni koli obliki je primitivizem. In če bi ta primitivizem vpeljali v zakonit sodni sistem, bi ta primitivizem odražal stopnjo primitivnosti države.
A res hočete bit tako kot Amerika? Močno dvomim, Amerika že dolgo ni več obljubljena dežela. Oziroma je - za primitivce.
Po drugi strani pa bi bila uvedba smrtne kazni logičen korak - po vsem tem, kar se dogaja v parlamentu, vladi, vsepovsod ... Smo primitivci. Plemeniti primitivci.

2. Koliko mi plačaš za življenje? Koliko mi daš, kolko sem vreden?
Jaz sem samo jaz in sem vreden neskončno! Prav tako ti, ti, ti in ti.
Življenja ne moreš kupit. Lahko ga narediš; to nam omogoča super-namoč -prijetni način reprodukcije (o tem je že 100jko enkrat pisal^^).
O tem, kako nizka je slovenska rodnost, ne bomo govorili, pejmo rajš delat:D
No, življenja ne smeš vzet. Okej, lahko ga, ampak tako postaneš M "Pičkindim" T. Tega pa si verjetno nihče ne želi, ane?
Si predstavljaš, da bi tvoj fotr delal na uradu za odstrel, odstranjevanje, brisanje ... ?
Si predstavlja kdo? UPAM, da ne.
S tem, ko bi v sodni sistem uvedli smrtno kazen, bi se meja med pravim in nepravim močno zabrisala.
In še nekaj bi se zgodilo - oblast bi dobila možnost ustrahovanja. In to je tisto najhujše.
Fora je v tem, ker vsi mislijo, da je to PREVENTIVA - ja, dejmo enga obest, da bo ljudi strah.
Ampak takoj, ko se začne KURATIVA se mora vsaka PREVENTIVA končati. V primeru smrtne kazni sta ta dva pojma močno povezana ...

3. Vedno sem PROTI.
Pa vedno sem proti draxu.


In kje je fora vsega?
Fora je v tem, ker gre s svetom navzdol. Fora je v tem, ker smo vedno bolj neumni. Fora je v tem, da hočemo bit Ameri.

Sam na en način se da rešiti stvar.
S preventivo. Pa ne s tako, da enemu štrik daš okoli vratu.
To ni preventiva. To je ustrahovanje.

P.S.: O življenju in smrti.
Življenja se itak ne ceni dovolj.
Ste že bili kdaj ob človeku, ki je umiral? Po možnosti v rešilcu, ki skozi KK s plavo lučjo nori 120/h.
Ne?
Takrat ne slišiš sirene, ne vidiš kak ma en avto lepe felge, ne vohaš groznega zadaha medicinske sestre poleg tebe.
Ne, ob pogledu na pomodreli obraz človeka, ki ne diha, takrat spoznaš kaj je življenje v resnici.
Takrat spoznaš, da živiš tukaj in zdaj. Spoznaš, da NI POSMRTNEGA ŽIVLJENJA!!!

Iztok Franko, ne igraj se s hipotezami, še prehitro te bo kaj zadelo.

Mene od tistega dogodka v rešilcu stisne že na pogrebu človeka, ki ga nikoli nisem poznal ...
Oseba Drax sporoča …
Življenje je neprecenljivo; če bi vsi to spoštovali, pomen nebi bilo te debate...
Oseba Drax sporoča …
*potem
Oseba Sunshine sporoča …
100jko-del ti dam prav!ja sigurno človek v 30letih marsikaj tuhta.Da, morda celo ne bo nikoli več storil ničesar podobnega.In strinjam se,da bi za pedofilijo nek starš bil pripravljen sam z golimi rokami ubiti tega človeka, amapak smo spet zopet tam.Začarani krog.In če bomo dopustili,da bo umor-na podlagi"upravičenih" dejstev legalen, bo kar naenkrat nastalo stanje-ko bo takšnih primerov nešteto.To ni rešitev problema, temveč je le najlažji izhod iz nerešene zmede.umor kot bi rekel iztokfranko naj bi bil celo ekonomičen način delovanja.Mislim haalo?!Načelo-oko za oko,zob za zob-nas še zdaleč ne bo rešil.Namesto, da sploh teče debata o tem, ali imeti pravico do umora nekoga in porabljati energijo za tako tuhtanje, bi morala vlada in vsi usmeriti razmišljanje v to kako bi postavili učinkovitejše kazni in delovali v to smer, kot pa da sploh dovolijo, da v državi nastane takšna evforija primitizma-da mora vsak posamenik sploh razmišljati o tem in se postavljati pred dejstvo ali mu je dovoljeno nekomu vzeti življenje?!
Da, šele ko si sam v stanju, ko držiš nekoga za roko in srčno upaš da preživi, se zaveš, da je življenje res neprecenljivo.
Oseba Unknown sporoča …
@lenart: Sej si lepo napisal vse. Samo bi ti res pustil človeku kot je Silvo ali kakšn podobn spet na cesto? Misliš da se da takega človeka imeti v neki skupnosti? Zapor je skupnost! Tam so ljudje, od katerih bo nekaj prišlo spet na cesto... ne vem no. Moje mnenje ste izvedeli.


Glede preventive. A misliš da obstaja preventiva za pohlep? za maščevanje? za ljubosumje? Ker ravno to so stvari, ki vodijo k zločinu... kak tuki postavt preventivo? Ne moreš!!! Moral bi spremeniti samo miselnost ljudi, to se pa ne da.
Že pes bo zgrizel metlo s katero bo tepen. Že dva leva se stepeta za svoj teritori.

Po mojem mnenju... kaj potrebujemo? ENO LEKCIJO! Ljudje po drugi svetovni vojni so veliko bolj spoštovali življenje kot ga mi... le zakaj?


100jko out
Oseba Anonimni sporoča …
Having read this I thought it was extremely informative.
I appreciate you taking the time and effort to put this information together.
I once again find myself spending a significant amount of time both
reading and commenting. But so what, it was still worth it!
My web-site online casino no deposit