(H)umor pravega pomena.

Paradoks kulturnega »doma biti« dneva. Le kje se je že izgubil pravi pomen naših praznikov? Ne trdim, da jih ne praznujemo, vendar imam občutek, da jih ne dojemamo na pravi način. Primarni pomen in ljudje smo na različnih valovnih dolžinah, se vam ne zdi? Lepo, da se tudi pri nas uveljavlja kup tujih praznikov in se ponavadi vživimo v njih, vendar kljub temu…mar sploh vemo čemu so namenjeni in iz kot izhajajo? »Naše« tradicije Valentinovega in Noči čarovnic… ja ja tradicije, toliko bolj tradicionalnih »naših praznikov«. Res je super vsak dan praznovati nekaj novega, ki popestri naš vsakdanjik. In sledi nakupovanje ter zapravljanje blazno velikih vsot denarja, ki pa so »zelo vredne«, ker že po dveh tednih razpadejo v kupček razmršenih ničemur podobnih brezzveznosti. Lepo je dajati, še lepše pa prejemati… ampak prejemati kupe figuric, na katerih se vsako leto nabere nova plast prahu, katerega po nekaj desetletjih pobrišemo, kot spomin na praznik, ob katerem smo jih dobili?! Ravno zaradi tega pri nas tako uspevajo razni pompozni prazniki. Namreč te so vir za mogočen razcvet komercialne panoge- trgovine.

No, in naj vas spomnem …8.2 praznujemo kulturni praznik, ob katerem ni nikakršne tradicije, da kupujemo cvetje in goro plišastih igrač. Praznik- pristen slovenski! Brez potrate denarja (razen vstopnic za kakšno kulturno prireditev) in brez obdarovanja. Dan smrti velikega pesnika Franceta Prešerna. Brez kakšnega posebnega rom-pom-pom-a bo minil tudi letošnji… in se nam vtisnil v spomin kot dan ne-dela, ki je bil namenjen še enemu umrlemu stricu, ki je pero pomakal v črnilom in nerazumno ubesedil svoje nesrečne ljubezni.

In dragi moji, ne le to…v stanju opitosti je napisal takšne vrstice, ki jih mi verjetno ne zmoremo tudi v dobi same vode.

Komentarji

Oseba bloodi sporoča …
a ti si pa že pravi strokovanjak ti bosna pa šele 15 si stara ka tu še bo s tebe prava reč!
Oseba IztokFranko sporoča …
mene moti samo to, da praznujemo njegovo smrt in ne rojstva.. tipično za slovensko favšijo.. sam da ga je pobral, ker se je vrednost njegovih del tko povečala pa končno je utihnu pa nehal delat deco vsepovsod..

sicer pa bo to zame delovni praznik :D
Oseba Unknown sporoča …
Em. Ja lih sm hotu rečt. Praznujemo kdaj je vmru. No... poglejte Tošeta. Popravic povem, da odkar je vmru sm se naposlušu njegovih pesmi, da jao!


aja. btw. To tema tedna?
Oseba Donch sporoča …
nop.... ni to tema tedna bla...