Čarati...

Čarati... sanjski pojem, dišeč po skrivnosti ter nadnaravnosti... S sošolcem sva ga obdelala med dolgočasno potjo v Ljubljano, ko je razredni posebnež lulal v Frucovo flašo (ok vem, sick!)

Čarati ali ne čarati... to je zdaj vprašanje...
"Če bi znala čarati, bi najprej naredila mir in ljubezen na Zemlji, potem bi si pričarala zlate čeveljce, dober avto, nato veliko hišo z bazenom..."

Nikakor in nemogoče je vse to metati v isti koš! Le kje je smisel tega kolobocijskega stavka? Le kako naj bi obstajal mir, če bi imela vse kar bi hotela... Že tako ali tako se zaradi prevelike oblasti nadrejenih po svetu vedno več odvijajo stavke in boji za pravičnost. Malo se bombandirajo in tepejo, razbijajo in potem jih državni organi odvedejo- tudi v krstah, če je potrebno.
No, če bi znala čarati verjetno ne bi na začetku imela probleme z stavkajočimi, temveč s peščico, no kar z gručo človeških bitij. Že sama besedna zveza "človeška bitja" vsebuje dovolj hinavščine ter nevoščljivosti, zato le-te ne bom poudarjala. Tako ali tako bi v vsakem mojem gibu našli kamen spotike in mi tako tresli tla pod nogami. In potem bi modro molčala ob vprašanju kdo je moj pravi prijatelj! Saj ne moreš vedeti ali te vidijo kot osebnost, ali pa kot vrečo denarja...
Seveda se poleg "foušarije" pojavi tudi drug problem... ljudje smo namreč nenasitna bitja. Nam znan glagol "želeti" ni nikoli do konca dovršen in izbrisan iz naših lačnih oči. "Dobiti vse kar si želimo…" pa naj se sliši še tako sladko in sanjsko… dobiti na način s katerim ne tvegamo, dobiti brez kančka truda… Če bi se tako dokopali do stvari, ki si jih želimo, bi se njihova vrednost lahko primerjala s sajami, za pogorelim ognjem. Ne bi bilo spoštovanja do ničesar, kar se nam zdi sedaj mogoče zelo vredno. Nič na svetu nas ne bi več popolnoma zadovoljilo, nasmejalo, nam omogočilo občutek zmage… Stvari bi postale samoumevne in nepomembne.

In, ko si enkrat na kupu materialnih dobrin, se vprašaš kaj si dosegel v življenju in kje je smisel le-tega. Smisel, katerega si videl v plehu in drugih umetnih masah…

Potem spoznaš, da je čar sveta skrit v nepopisljivo dobrih, nevidnih, brezbarvnih pojmih…

Komentarji