Avstralija 17.

Tako... Počasi zaključujemo naše popotovanje po raznobarvni Avstraliji. Ravno se odpravljamo še v Sydney, v zelo znan Aquarium, pogledati še velike rib`ce, nato pa je čas za pakiranje. Poslikati moram še malo apartma, slike pa boste lahko videli potem, ko se vrnem domov.

Jutri zjutraj se odpeljemo z letalom v Korejo, kjer bomo ostali en dan- mogoče se vam uspem javiti iz Korejskega hotela... tako, da v Slovenijo pridem v četrtek zgodaj zjutraj.

Uživajte ;****

__________________________________________________________

In še nekaj ugotovitev o Avstraliji:

Avstralija - površina 7 682 300 km2 - prebivalci 17,8 milijonov. Skupaj Avstralija in Oceanija - površina 8 532 655 - prebivalci 29,1 milijonov

Avstralija je najmanjša celina in tudi najbolj oddaljena od Evrope.
Glavno mesto je Canberra, zelo znan pa je tudi Sydney, v katerem so se leta 2000 odvijale poletne OI. Najvišji vrh Avstralije je Mt. Kosciusco (2330m), zelo znana sveta gora pa je Ayers Rock.
Posebnost Avstralije so evkaliptovi gozdovi, ki uspevajo na območjih, kjer je dosti padavin.
Tu najdemo posebne živali kot so: kenguru, emu, koala, kljunaš, raznobarvne ptice (veliko vrst papig, kakaduji…)
Avstralija je mešanica mnogo kultur, še posebej veliko azijatov je tu. Tukajšnji staroselci pa so Aborigini. Za njih so značilne temne oči, širok nos in temna polt. Njihovo glasbilo je didgiridoo. Imajo najstarejšo kulturo in govorijo okoli 500 narečij.

Avstralci imajo zelo drugačne navade. Skoraj da ne poznajo, da bi v gostilni plačal pijačo prijatelju, kot pri nas smo navajeni, da kdo "časti pijačo«, tudi na rojstni dan ali piknik je zaželjeno, da si s sabo prineseš za jesti in piti.
.V enem stavku ti rečejo "hello" in te z isto sapo že vprašajo "kako si". Večina resnično pričakuje odgovor na to vprašanje, ne glede če te to vpraša prijatelj, znanec ali trgovka na blagajni. In na koncu ti bo vsak rekel "see you", skoraj nikoli "bye" ali kaj podobnega. Zelo znan pozdrav je tudi good day mate

Koliko sem se pogovarjala s Slovenci, ki tu živijo naj bi bile tu osnovne šole lažje in ne tako resne, kot v Sloveniji. Tu osnovka traja 6 let, nato pa srednja šola še nadaljnih 6 let. V nekaterih srednjih in osnovnih šolah nosijo uniforme, ki so večinoma modre barve.

Tu so zime zelo mile, saj imajo nad 10stopinj celzija. Novo leto ponavadi pričakajo v kratkih rokavih in minikah- lani in predlani naj bi imeli na ta poseben dan 38 stopinj. Snega je tu zelo malo, zato je smučanje v Avstraliji zelo zelo drago.

Večino leta mladi tu hodijo okoli v japankah. Kolikor pa sem opazila so ljudje bolj na easy in hodijo okoli neurejeni, in se ne sikirajo zaradi kakšnih madežev na majici in podobno. Na ulicah na tleh sedijo glasbeniki, ter služijo vsakdanji kruh s petjem in raznolikimi šovi.

Tu je voda zelo draga, zaradi morebitnega pomanjkanja. Imajo zelo raznoliko hrano- na ponudbi je veliko različnih solat. Pogosta sta rukola in avokado, ki se ga maže na kruh. V trgovinah imajo veliko izbiro za ljubitelje mlečnih izdelkov, pa tudi za vegetarijance in ljudi, ki ne smejo jesti glutena. Tu kar cveti McDonaldsev in drugih fast food-ov. Veliko je tudi azijske hrane (kitajske, japonske, korejske).

Avtomobili se vozijo v narobni strani, kot pri nas, zato je za turiste veliko zmede, ko pridejo sem. Še posebej zapleteno je tam, kjer so dvopasovni rondoji.

Hobi večine mladih je srfanje. Zvečer je v veliko lokalih žive glasbe, azijati pa prisegajo na karaoke.

Denar imajo avstralski dolar. 1 $ je bil vreden okoli 150sit oziroma 1,6eur. Tu je veliko možnosti za tiste, ki iščejo delo, plače pa so zelo visoke. Povprečna delavska plača za en teden je 700€.
Trgovine so odprte vsak dan (tudi ob nedeljah), od 9. do 18. ure (izjema so prehrambene trgovine, ki so odprte še več časa), večina pa jih ima odprto do 21. ure le ob petkih.Cene živil so približno enake kot pri nas Najdražje je posedanje po kafičih in večerje v restavracijah.

Komentarji

Oseba Unknown sporoča …
Draga žena. Ne mislim ti spet pametovat. Ampak tvoje računanje je spet nekam šlo. 1S = 150sit = 1,6eu

1,6eu = 398sit

drgač pa lepo da se vračaš...
Oseba Donch sporoča …
hehehe.. to sem kopirala iz ene spletne strani o avstraliji.... soreeej, not maj mistejk tokrat