»Višje, hitreje, močneje!« ali OI 2008

Prišel je ta, tako pričakovani posebni petek magičnega datuma: 8.8.2008, ki bo še nekaj časa slovel po nečem zelo pomembnem. Danes se je zgodila nič kaj skromna slavnostna otvoritev 29. Olimpijskih Iger, ki bodo letos potekale v Pekingu. Štiriurna prireditev se je odvijala na prostoru, polnem blišča, za mnoge tudi bolečih spominov. Stadion, imenovan Ptičje gnezdo (zaradi posebne oblike), je zahteval veliko prisilnih selitev ter ogromno vsoto denarja, ki znaša baje za vse skupaj do 60 milijard evrov. Govori se tudi o osmih smrtnih žrtvah med gradnjo, ter zelo nizkih plačah za nekvalificirane delavce, ki so znašale borih 100 evrov na mesec. Kako pa! Poleg vsega lepega, nam vedno prikrijejo temne stvari in nepravilnosti, ki seveda niso za javnost. »Ta nacionalni stadion je del olimpijskega parka Olympic Green (zavzema 1135 hektarjev), na katerem se nahajajo še nacionalno plavalno središče, pokrita dvorana, teniški kompleks, stadion za hokej na travi, sabljaška dvorana, strelišče, stadioni in dvorane za nogomet, moderni peteroboj in rokomet ter dvorana Ying Tung za plavanje in vaterpolo,« sem prebrala na internetu. Zgradili so 39 prizorišč, na katerih se bodo izvajale različne športne aktivnosti, naši pa bodo zastopali 12 športnih panog. Med 62 Slovenci sta tudi Brežičana Primož Kozmus (kladivo) ter moj sorodnik Jurij Rovan (palica). Držim pesti za vsakega slovenskega nadebudneža in upam na mikavne nazive olimpijskih prvakov.

V nekem časopisu sem prebrala, da so zaradi onesnaženega zraka omejili tudi količino transporta s prepovedjo uporabe vozil nekje do septembra. Vozili se bodo lahko le na določene dneve, kar je enako, kot pri nas pred mnogimi leti, vendar zaradi manjše porabe goriva. Prepovedano je tudi pljuvati ter kaditi v gostilnah. Vendar se mi zdi, da se teh prepovedi domačini ne bodo držali, že če samo pogledamo, kakšno veljavnost ima zakon o pravicah otrok, ki vsak dan v svoji celici še vedno za ceno malice, šivajo kopalke za Lisco ter druga podjetja.

Slavnostna prireditev me je zelo presenetila. Kitajci so se izkazali kot natančni, vztrajni ter delovni. Pripravili so prireditev o kateri se bo še dolgo govorilo. Uspele so jim stvari, ki se v naših glavah ne bi porodile še nekaj desetletij. Svoje svetovno pomembne iznajdbe so povezali s sodobnimi in tradicionalnimi oblikami umetnosti. Vrstilo se je mnogo plesnih ter pevskih nastopov, ki so zahtevali blazno natančnost, koordinacijo in dolge ure truda. Naenkrat je plesalo okoli 2000 ljudi, v ples pa so vključili tudi 40- tonsko kroglo s 85 akrobati, ki je predstavljala svet. Za piko na I so pripravili tudi posebni prižig Olimpijskega ognja s predstavitvijo vseh kitajskih športnikov z zlatim odličjem, ter z gimnastičarjem, ki je s pomočjo vrvi tekel po strehi Ptičjega gnezda, da je prikazal potovanje tega pomembnega plamena. Vse super, vse tako lepo in popolno!
Moram priznati, da sem bila malo presenečena nad monotonimi suknjami, ki so jih naši nosili na barviti prireditvi danes. Že res, da je bilo veliko sivine, vendar bi se lahko vsaj malo bolj živahno predstavili svetu. Že tako slovimo po nedružabnosti! Mnogo bolje bi bilo, da bi uleteli na prizorišče v barvah slovenske zastave, z nekaj harmonikami…

No,… zdaj pa, da vidimo, kdo je najboljši!














Fotografija iz: www.monstersandcritics.com/sport/olympics2008


Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
dobr post:)