Topla malica- pogreti problemi



















"Srednje šole bodo morale septembra vsem dijakom zagotoviti topel obrok, ki ga bo država subvencionirala z 2, 42 €. Odgovorni, ki tega ne bodo zagotovili, bodo morali plačati globo."

Torej... novo šolsko leto, novi zakoni, novi problemi ter nova nerganja. Tokrat niso novi le fazani, ter Vikijeve ponudbe sendvičev in solate... tokrat se je pojavilo nekaj obilnejšega- Pravica do tople malice za dijake! Se sliši fino? Oja, tudi meni je bilo všečno, dokler... no, dokler ni ta pravica za seboj potegnila še druge stvari.

Gimnazija mi je sicer zelo všeč, vendar mislim, da nisem edina, ki meni, da smo dijaki dovolj odgovorni, da bi imeli med glavnim odmorom odprta vhodna vrata in s tem tudi možnost, da se okrepčamo s kakšnim kebabom, zbudimo s kavo in pomirimo s cigareto. Z vpisom se mi še sanjalo ni, da smo dejansko zaklenjeni notri skozi ves pouk in priznam, bila sem kar malo razočarana, ko sem se soočila s tem dejstvom. Menim, da če nas starši zjutraj ne rabijo za rokico držati na poti v šolo, smo pa menda že dovolj stari, da gremo čez cesto na kavo tudi med glavnim odmorom. Tako bi rešili tudi problem tople malice... Natisnite tistih nekaj dijaških bonov in se dogovorite s tremi lokacijami v Brežicah za deal, ker v Brežicah pa le ni tako malo restavracij, tudi Bekirija mamo čez cesto. Nasplošno mi gre ta nadzor nad dijaki in poglobljeno razmišljanje o operaciji ToplaMalica s kompliciranjem zelo na živce. Prav čudno mi namreč zveni dejstvo, da bo na 15 učencev moral biti 1 profesor, ki jih bo peljal do Brežiške bolnišnice (za našo šolo par metrov stran) na malico in nazaj, ravno tako, da se tople malice ne bi smelo deliti v razredih in dejstvo, da se bo pouk začel prej, končal kasneje... kako pa bo s prevozom domov pa... nekako se mi dozdeva, da se vozni red avtobusov in vlakov nikakor ne nameravata spremeniti. Posledično, pa nekateri lahko odpišejo treninge in druge popoldanske hobije. Srčno upam, da bi se vsaj glede pouka dalo narediti, da bi imeli manj ur na dan, in bi nato imeli še kaj od dneva.

Enako brezvezni pravili pa sta še o prepovedi vstopa/ izstopa iz šole skozi t. i. učiteljski vhod ter prepoved kajenja na šolskem vrtu. Ne, da se samo učenci skrivajo s cigareti, na našem prostranem šolskem vrtu ali se morda izmuznejo iz šole... možno je videti tudi profesorje, kako se na dežju stiskajo pod dežnikom za prvo trafiko in vlečejo cigareto. Čemu? Mar nismo dosti stari, da odgovarjamo za svoje zdravje, ravno tako, da se odločimo s čim si bomo škodili in s čim ne.

Na šoli se dogaja toliko brezveznih stvari, ki nimajo povezave z ničemer drugim, kot le z avtoriteto. Popoln nesmisel. Včasih si želim, da bi naša mnenja dobila polnopravno težo.

Komentarji

Oseba Unknown sporoča …
Sorry mala sam te te pa morem malo skritizirat.

1. "zaprta šola" hja. Pomoje je edina fora tega pravila to, da vas profesorji ne poznajo. Pa da nočejo, da so dijaki po celih brežicah pa ne vem kaj. Dejstvo je da je ŠOLA odgovorna za vas, ko ste v njej. Pomeni če se vam kaj zgodi majo starši proste roke da vas tožijo.

2. Mogoč še tega ne veš, ampak na gimnaziji velja neko skrito pravilo, da 80% takšnih pravil velja samo za vas. Včasih ko so kadili še za vogalom so profesori meli obhode in so VEDNO skregali kaznovali FAZANE. Nikoli nisem vidu da bi ker od četrtih letnikov najebu, zarad kajenja.

3. NE NISTE DOST STARI DA ZA SEBE ODGOVARJATE. To vam že zakon lepo pove. Moreš bit 18, da si odgovoren zase in za svoje postopke. Dokler te ne morejo strpat v zapor moreš bit tiho in delat kot se ti reče. Pa tudi če si že pripravljen sprejeti odgovornost.

4.Drugače pa profesorji so ljudje, ki so pounoletni in smejo zapustiti stavo med pavzo in tam lahko delajo kaj na svetu hočjo.

5.glede malce pa... hja. Sj ko se bo folk navadu bo to dobra stvar. Vsaj jst tko mislim....



100jko piss out
"cry me a river"
Oseba Donch sporoča …
Skritizirau me boš? hehe... sej zato pa obstajajo komentarji, da me podprete al pa skritizirate! Fala bogu, da obstajajo...

1.Zaprta šola in profesorji nas ne poznajo... Srednja šola je ena izmed izobraževalnih ustanov, ki si jo zbereš po svojem okusu,lahk pa pometaš ceste z osnovnošolsko izobrazbo. Pač je problem, če te starši silijo zaradi svojih lastnih želj nekam, kamor ne želiš. Vem, da bi veliko več dijakov mogoče špricalo ure, zaradi odprtih vrat... ampak... če si dost pameten in se zavedaš, da si v šoli zarad sebe in svoje prihodnosti, je tut tvoja odgovornost, če pač manjkaš pri pouku. Kljub temu, da naj ne bi bli pri svojih letih še dost zreli, da bi odločali o takih stvareh, sem še vedno mnenja, da nej dijak sam odgovarja zase. Če bo padu od lenobe, bo padu zarad sebe, če se bo trudu, se bo pa trudu in kej naredu iz sebe. Čist preprosto... delaš kar se ti zdi prov in za to tut odgovarjaš.
Zaprta šola mi nikakor ne diši pa pika. Zakaj majo pa druge srednje šole lahko odprte? Mogoče sem preveč pričakovala, ko sem misnla, da bo malo več svobode med glavnim odmorom. Ka češ, ko ti pa tko prekleto paše kofe!!!???

2. Za kajenje kaznujejo samo fazane?? Lej ne vem, maš več izkušenj s tem, ker si bil le več časa na gimnaziji... še vedno sem za kajenje na vrtu. Sej nobenem ne škodiš s tem! In čemu bi se skrivu za šolskimi vogali pred profesorji??

O tem da profesor lahko zapusti stavbo, nisem nič rekla proti. Fino za njih, in čist logično da lahko. Omenla sem samo to, da nismo "žrtve" prepovedi kajenja v bližini šole samo mi, ampak tut učitli... Brezveze no.

Enako za učitlski vhod menim da se gre samo za avtoriteto. Se mi ni problema nardit tistih 50m več, ampak tut ne štekam, ka bi profesorji s tem radi? Če mam v ekonomski učilnci pouk, morm zde okol zarad nekga pravila, s katerim se dokazuje samo, da so učitli kej več?? Glede tega je tut ene par profesorjev že priznal, da nimajo pojma ka je s tem mišleno nardit.
Oseba Unknown sporoča …
Draga Dona. Kajenje na Gimnaziji Brežice ni bilo NIKOOOOOOOLI dovoljeno. Samo da se ni folk tok sekiru kr ni blo inšpekcij glede tega.

Tak k za alkohol ni blo inšpekcij pa prav tako niso smel prodajat mladoletnim.

Drugač pa verjam da gimnazija je daleč od zaprte šole. Res. V mnogih letih kar sm biu tam niso mi enkrat rekli da ne smem ven. Pač vas še prfoksi ne poznajo in bojo nad vas probal avtoriteto postavt. Stvari postanejo lažje s časom... pridnim deklicam je najlažje grozit pa jim neki preprečit.

Glede špricanja je pa tak vseeno. Če je odprta šola pa gre nekdo špricat al pa zaprta šola pa gre nekdo špricat ŠOLA ne odgovarja kaj se zgodi. Odmori so edina stvar. Ker je pač šola vzela odgovornost nad vas da vas ONA varuje.
Oseba Anonimni sporoča …
Dona!
Glede tvoje prve točke: "Kljub temu, da naj ne bi bli pri svojih letih še dost zreli, da bi odločali o takih stvareh, sem še vedno mnenja, da nej dijak sam odgovarja zase."
Ne da NAJ NE BI BILI, ampak NISTE. (pa ne leti to samo na "prosto šetanje" po Brežicah v času, ko naj bi bili v šoli) Enako kot si si mislila 2 leti nazaj, da si sposobna prevzeti odgovornost zase, da si dovolj zrela, da se sama odločaš... če sedaj pogledaš nazaj... se ti zdi, da je bilo res tako? Enako se ti bo čez 2 leti zdelo, joj kak otrok sem bila še takrat! (približno tak občutek, kot si ga imela, ko si pisala post o swEEtIIcah mWA, low@m w@s 4ewAA!) - vidiš, kaj mislim?

Sicer pa kolikor jaz vem, niso nikomur, ki bi želel odkorakati iz gimnazije, tega preprečili.

P.S. 100jko, dejansko se strinjam z večino napisanega iz tvoje strani (začuda).
Oseba Anonimni sporoča …
"Včasih si želim, da bi naša mnenja dobila polnopravno težo."

Joj, samo tega bi še manjkalo... (brez zamere).
Tako si mislijo tudi tretješolci, pa osmošolci in tudi fazani... pa mi povej, kam bi prišli, če bi mnenja tretješolcev dobila polnopravno težo? Oprosti, ker se bo grdo slišalo, ampak ker si prišla v drugi letnik, ne pomeni ravno, da si požrla že toliko pameti, da bi lahko svoje mnenje postavila ob bok ljudem z določeno izobrazbo in izkušnjami. Res čudno, ko so vsi tako pametni, da sedaj na volitvah ne bomo volili 16- in 17-letnikov, da upravljo z našo državo.
Oseba Anonimni sporoča …
1. Šola je zaprtega tipa predvesem zarad težav, ki so jih mel ko, je bla še odprta...ber: po šoli so se prosto sprehajal brežiški dilerji, in vrjem, da takrat to ni blo lih fajn videt...ti povem iz lastnih izkušenj, je pa res da je tega 5, 10 let

2. tud pred ef, ff, fdv in vsemi faksi je strogo prepovedano kaditi, pa tam hodijo mnogo zrelejše osebe kot pa na sš

3. ja ok, se strinjam da je to stvar posameznika, sam če je zakon tak, jebi ga

4. NIKOL niso bli kaznovani samo fazani, nikol...pa vrjem 100jsko, kr sm hodu na gib velik pred tabo

5. ja topla malca bi bla zakon, upam, da vam rata
Oseba Anonimni sporoča …
Strinjam se z Dono. =)
Oseba Anonimni sporoča …
Ja ja, jasno mi je vse to, kar ste povedal. Vsako pravilo je tam zaradi določenega razloga, zaradi preteklih težav, zaradi naše varnosti, mogoče nespametnosti...
Vsaka stvar za sabo potegne dobre in slabe posledice, tega se dobro zavedam...
vendar še vseeno stojim za svojimi željami.

(ne zdej zavijat z očmi ampak...) Jst zelo rada hodim v šolo, se družim s sošolcim in obožujem te trenutke skupne, čeprov se drugim zdi šola nočna mora...in mam verjetno tut zarad tega takšna mnenja npr. od odprtih vratih, ker bi se rada po tisti uri odmora vračala nazaj v šolo...

Mogoče bi drugi delal pizdarije po mestu, al pa bilo kej... jst pa si še vedno želim eno kavico v miru na Jazzovi terasi. Samo to in nič več.
Oseba Anonimni sporoča …
počakaj še leto ali dve, pa boš tut to kavico dobila. 4. letniki (in včasih že 3.) so itak med vsakim glavnim odmorom v jazzu na kavici.
sploh pa ne gre za to...
Oseba Unknown sporoča …
hehe 100jsko... :D Em... no jst v vseh letih na gibu nism vidu da bi sploh kater resno najebu zarad kajenja. Dejansko sm vidu primere ko so si prfoksi tam pršli prižgat ga. Drugač smo se ga pa tud pošten napil tam pa nikom ništa.

Drugač pa je en lepo povedu. Šola je zaprta zato da prepreči nekaterim ljudem noter ne pa vn. 3. in 4. letnik tak vedno lahko šou vn....
Oseba Unknown sporoča …
zgorni sm jst... :D
Oseba Anonimni sporoča …
"še vedno sem za kajenje na vrtu. Sej nobenem ne škodiš s tem! In čemu bi se skrivu za šolskimi vogali pred profesorji?? "

A ti misliš, da nekadilcem paše da se v njihov nos kadi ta smrad? Celo iz vrta v učilnice? Pa da se nič hudega sluteče nekadilce zastruplja s tem?!
Pojte vn, tko ko je zakonsko določeno tuk pa tuk par sto metrov stran od gimnazije pa se zadimte..
Oseba Donch sporoča …
Anonimni: V času svojga šolanja na gimnaziji nisem nikol kadila na vrtu, ne v bližini šole. Nisem kadilka, ampak semi zdi vseen ok, tud če bi se na vrtu lahk kadilo.