Evrovizija 2009

Tako, Evrovizija 2009 je tu. Polfinala se bosta odvijala 12.(danes) in 14. maja, finale (16.maj) pa bo zopet tisti, ki bo prinesel obtožbe »kuhinje«, glasovalno mrzlico, stiskanje pesti za svojega nastopajočega ter milijone kritik in opazk. Nekdo bo zopet gej, nekdo bo podkupil žirijo, nekateri bodo klovnsko oblečeni, drugi bodo goli, tretji pa se bodo na oder pripeljali z avtodomom… in vse ostalo, kar še lahko rodi naša domišljija.


Letos se bo predstavilo 42 držav, med njimi je tudi Slovenija. Letos nas na Evroviziji predstavljajo Quartissimo, in kot lahko predvidevamo kot vsako leto, tudi letos za nas ne bo nič rožnatega. Tega, da je Martina (pevka) hrvatica, verjetno ne rabim omenjati, saj se v naši Slovenijčki kot vedno »dviguje prah« zaradi tega. No, vsaj novinarji ga. Sicer pa mislim, da glasba nima nikakršne povezave z meddržavnimi spori. Tako, da »go on« in veliko sreče, čeprav so veze ponavadi veliko bolj pomembne kot pa sreča.

Pravijo, da takšnega prepričanja o letošnjem zmagovalcu, do sedaj še ni bilo. Čeprav je baje vsako leto vse zelo očitno (Leta 2004 naj bi bilo zelo jasno, že s prihodom v Turčijo, da bo zmagala Russlana z Wild dance-om).

In komu letos napovedujejo tako zelo očitno zmago?

Norveški, ki jo predstavlja mlad pevec, v stilu backstreetboysističnega mladca, ki bo obnorel večino najstnic ter tudi babicam omehčal srca, Alexander Rybak, s pesmijo Fairytale. Osebno se mi skladba zdi povprečna- melodija gre v uho, skladba je za poslušat, ni pa neki »za dol padet«. Besedilo paše k pevcu, saj je tako kot on »friško«: govori o pretekli mladostniški ljubezni, ki jo je izgubil in, ko jo zopet najde, bosta začela znova, do takrat pa stalno misli o njej in sanjari. Nekako tako. Pač, nič kaj pretirano zakompliciranega in nič kaj novega. Pesem daje občutek pravljičnosti, zvoki nas popeljejo na Norveško, tudi plesalci dajejo občutek njihove tradicije… Ocena od 1 do 5 je hmmm… recimo slaba 3. Osebno mi je že bolj všeč Turška pesem Dum tek tek, ki jo izvaja Hadise.

Torej Norveška:

Koga bi po mojem izboru poslala na Evrovizijo? Izbrala bi nekaj v smeri Perpetuum jazzile. Zborček nekakšnih beatboxov, ker kaj takega do sedaj na Evroviziji ni še bilo (če se prav spomnem). En zelo dober primer, pa predlagam, da poslušate do konca, ker postaja vedno boljše:

Komentarji

Oseba Anja sporoča …
joo kok so zakon..pa če jih stotič grem poslušat, se ne naveličam :D
Oseba Anonimni sporoča …
res so super, sam si jih ne morem predstavlat kot zmagovalce :S
Oseba Donch sporoča …
No, govorim samo o tem, da ne bi bilo prave glasbe, ampak da bi jo ustvarjali oni. Za primer lahko vzamemo tudi perpetuum jazzile- čudna noč. Kej tacga pa pomoje ni nekak daleč od uspešnega komada :D