Antena: Fuzbalmanija


Dona: Pozdravljeni, dragi bralci! Imate preveč časa za sedenje pred televizijo, vas srbijo podplati in bi radi non stop nekaj brcali, vas vznemirjajo igrišča z zeleno zelenico? No, potem se me v času fuzbal-manije izogibajte!

Če vas povprašam o tem, kater hobi imajo moški najraje, oz. kako radi preživijo svoj najljubši čas, na kaj pomislite? Udoben kavč, daljinec v eni roki, pivo v drugi, na televiziji pa nogomet. Stereotipi, ki govorijo o moških nekako ne morejo mimo tega. Ok, vse lepo in prav, tudi ženske smo znane po nakupovalnih mrzlicah. Edina stvar, ki pa me zmoti pri »moških rutinah« pa je nogomet in nogometna mrzlica. In niso samo navdušenci nad nogometom tisti, ki zaznajo nogometno mrzlico v času velikih in pomembnih tekem. Osebno zelo nerada gledam športe po televiziji, pa naj bodo to odbojka ali pa košarka, gimnastika, nogomet, zato sem v času fuzbalmanije prav jezna, ko ni na nobenem programu nič drugega kot tipčkov, ki letajo od gola do gola. Dve stvari sta takšni, ki me jezita. Prva stvar je (večinoma) moška obsedenost z gledanjem tekem, ki onemogoči vsem ostalim v družini gledati kaj drugega. Ok, pač ni to moj šport… ampak ljudje moji, pretiravati pa tudi ni potrebno. V moji družini ni nobenega, ki bi rad gledal nogomet, in prav vesela sem, da tudi 100jko ni nekakšen obseden oboževalec. Prav obožujem to njegovo lastnost. Druga stvar, ki pa ne samo, da mi ni všeč, prav preziram jo, pa je »športno obnašanje« navijačev. Stvar, ki me od nogometa in drugih športov zelo odbija. Kaj sploh hočejo nasilni navijači? Seveda, vsi bi najraje slišali »mi smo najboljši, mi smo nepremagljivi«, pa to ne gre. Vedno bo nekdo poraženec, nekdo zmagovalec. To nas učijo že od malega. Že navijanje na naših odbojkarskih tekmah me včasih popolnoma vrže iz tira. Nikoli nisem in nikoli ne bom razumela čemu toliko grdih besed, groženj in pretepov. Neprijetno, neprimerno ter predvsem nešportno.

Športna tekmovanja so tekmovanja v vzdržljivosti, tehniki, dobri pripravljenosti… a dokler bodo zaradi nestrinjanja se z rezultatom v okolici razbiti avtomobili, poškodovani ljudje, petarde in zamere, do takrat me ne računajte zraven!

100jko: Buhuhu! Tiste Španske limonade so pa kaj bolšega? Ženske znajo pred njimi sedeti po več ur in jih negibno gledati. Če imam na izbiro špansko nanizanko ali pa nogometno tekmo, bom vedno izbral nogometno tekmo. Moški vsaj dajo nekaj energije iz sebe, malo kričijo na igralce, jih preklejejo in še vestno s pivom utrjujejo svoj mono-pack.
Že Dona je omenila, da nisem nek hud ljubitelj nogometa, ampak še vedno rad pogledam kakšno reprezentančno tekmo. Teh pa tako ali tako ni veliko, ker kot smo vsi vajeni, naši nogometaši nikoli ne pridejo ne vem kako daleč v tekmovanjih. Ravno to mi je bilo v Sloveniji vedno zanimivo. Ta naša nogometna mrzlica. Vsi zmešano navijajo za naše in vsi si predstavljajo kako bi bilo lepo, če bi naši zmagali. Ampak edini dosežek, ki se ga jaz spomnem je bil tisti »usrani« gol, ki nas je pripeljal na svetovno prvenstvo. Tam pa sta se nam glavni napadalec in selektor tako skregala, da je bilo joka po televiziji. Potem pa naj navijam za naše nogometaše? Žal se mi je slovenski nogomet malo zameril. Naj mi pove nekdo, zakaj ni takšne mrzlice glede naše košarke? Imamo tisočkrat boljšo reprezentanco košarke kot pa nogometa. Dejansko imajo velike šanse, da si prislužijo kakšno prvo mesto. Zakaj so navijači ponavadi zmešani in nagnjeni k pretepanju? Hja, odgovor je preprost: A veste koliko piv lahko povprečen moški spije v devedesetih minutah, kolikor traja nogometna tekma? Verjemite veliko! Potem pa si predstavljajte 30 pijanih moških na kupu, saj je pretep in uničevanje tuje lastnine skoraj neizogibno. Pač veliko pijanih moških postane agresivnih in kaj naj drugega kot, da to agresijo spustijo na prav tako agresivno pijane navijače nasprotne ekipe. Pomoje se je tako nekako to pretepanje začelo. Zakaj se pa morajo mariborske Vijole in ljubljanski Zmaji vedno stepsti pa mi tudi ni čisto jasno. Mogoče je to neke vrste tradicija in je to za njih samoumnevno. Škoda ker je v Sloveniji veliko takšnih navijačev, da so na tekmi tiho po tekmi pa hudičevo preglasni.
Do naslednjega tedna...

______________________________________________________________
P.s.: In ja, tole sem jst na sliki ;) Komentirite raje besedilo.

Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
prvo: @dona: zelena zelenica? xD

100jko, uspeh je bil tut uvrstitev na euro 2000, ko je blo na nizozemskem okoli 20.000 slovencev na stadionih in okoli stadiona.
drgac pa en posran gol? je blo treba pridet do tega položaja na lestvici, da te en gol popelje na svetovno. pa tut za euro 2004 ni veliko zmankalo. Dvakrat po 1:0 proti hrvatom zgubil v dodatnih kvalifikacijah.

Ce sam priznas da ne spremljas neki velik nogometa, pol rajs tak tut komentiraj =)

drugače pa dobr članek :)

P.s.: Boš še navijal za manchester, ko ni vec c. ronalda tam? :D

urosK
Oseba dona sporoča …
hehehehhehehehehe zelena zelenica... sploh opazla nisem :D hvalas.
Oseba Anonimni sporoča …
Opa, na to temo pa obstaja en film. Tuki je povezava na IMDb http://www.imdb.com/title/tt0385002/

Drugač pa tut jst ne gledam rada nogometa ali drugih športov mi je pa najboljši šport za igrat (če igraš v igri kjer je dovolj igralcev in ki imajo malo več kot malo nogometnega znanja)
Oseba Anonimni sporoča …
na keri sliki si ti?
Oseba Donch sporoča …
na nobeni. zajebavam se, da ne bi vsi komentiral fotke namest besedila.