Interviju s skupino Dan D



13.9. in 14.9.2009 se bo v ljubljanskih Križankah odvijal posebni glasbeni spektakel, saj se bodo na odru združili Dan D-jevci in Simfonični orkester RTV Slovenija, s posebnimi gosti Polono Kasal, Tomijem Megličem, Galom in Severo Gjurin ter Grantom Austinom. Val 202 želi z dogodkom Dan 202 širši javnosti ponuditi enega glasbenih presežkov leta 2009, tradicija takšnega koncerta pa se nadaljuje že od leta 2002.

S članoma skupine Dan D, klaviaturistom Boštjanom Grubarjem in kitaristom Markom Turkom, smo se pogovarjali o prihajajočem koncertu ter o skupini sami.


13.9. imate koncert… pripravljate kaj posebnega?

V sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, odličnimi skladatelji- Neisho, Rokom Golobom, Primožem Grašičem, Milkom Lazarjem, Alešem Avbljem ter maestrom Davidom de Villiersom pripravljamo posebn koncert. Posebnost le-tega je že tako velika zasedba simfoničnega orkestra kot tudi sami rokerski aranžmaji, ki so prirejeni v simfonične. Saj še sami ne vemo kako bo izgledalo…


Letos ste izdali nov album z naslovom Ure letenja za ekstravagantne ptice. Od kod tak zanimiv naslov?

Obstaja članek, ki nam je popestril čas med snemanjem albuma. Govori o posebni ptici, ki se imenuje ibis ali klavžar. Danes so zelo redki, najdejo se še v Alpah, gre pa za ptice, ki so zgubile kompas, tako da jih jadralna letala spremljajo, ko gredo na jug.


Katera izmed pesmi vam je najbolj všeč na vašem zadnjem albumu?

Boštjan: Meni osebno Novo sonce.

Marko: Jaz pa sem bolj punker, tako da mi je najbolj všeč Moj problem. Sicer pa ima vsaka pesem nekaj svojega, edinstvenega, zaradi česar jo moraš imeti rad.


Kje dobite navdihe za pesmi?

Navdih je Tomislav Jovankovič- Tokac (glas, kitara). On je avtor besedil, pa tudi osnovo glasbe ustvari, nato pa demo prinese na vaje, kjer skupaj nadgrajujemo pesem.


Imate tudi vi kakšne posebne zahteve pred koncerti, kot je možno slišati pri tujih glasbenikih, npr. maserko, tuš-kabino, vse v modri barvi, sobo rdečih vrtnic in najdražji šampanjec? Se tudi vi tako »preseravate?«

Ne bi ravno rekel, da se preseravamo, ker gre predvsem za to, da te organizator resno jemlje, da so stvari organizirane kvalitetno, tako da te ne presenetijo kakšne napake ali nepravilnosti, npr. tehnične. Vedno morajo biti ponujene osnovne stvari, kot so voda, tudi kakšni Red bulli pred nastopi…


Sex, drugs and rock`n`roll… rockate ja, kaj pa ostalo?

Streight answer: Tudi. Vse delamo.


Kako gledate na svojo slavo? Ali vam je stopila v glavo, glede na to, da ste eden najbolj uspešnih bandov v Sloveniji?

Mislim, da nismo ravno izgubili tal pod nogami. Ostali smo takšni kot smo bili pred slavo, še vedno se družimo z istimi ljudmi, tiste, ki jih nismo marali prej, jih tudi sedaj ne. Je pa veliko bolj pomembno, da znancev ne spregledaš na cesti, saj se kar hitro začnejo širiti govorice, da smo vzvišeni.


Pripelje slava s seboj tudi plehka dekleta, ki vam ne dajo miru?

Boštjan: ?? Vedno se najdejo takšni, ki niso ravno oboževalci glasbe, pa se vseeno vrtijo okoli nas.

Marko: Nismo mi ravno neki ženskarji, tako da so punce okoli benda že kar »majhna sitnost«. Mislim, da smo počasi to že prerastli, nekateri pa tudi ne (pokaže na Boštjana).

Boštjan: Kaj zdaj na mene kažeš? No, včasih imamo raje dekleta, ki nimajo direktne povezave z Dan D-jem, oz. ne poslušajo naše glasbe.


Izkoristite slavo kdaj tudi za to, da se izognete policijski kazni?

V bistvu moramo biti še bolj pazljivi in pridni kot ostali, saj nas policija lažje in hitreje najde.


Vas na cesti prepoznajo, ustavljajo?

Zgodi se ja. Če se spuščaš v tak posel, se pač moraš sprijazniti s tem, da si ves čas na očeh javnosti, saj to sodi k tem poklicu.


Bi peli goli, če bi vam organizatorji potrojili honorar?

Denar niti ne bi imel posebne vloge. Že steklenica pelinkovca bi nas pripravila do tega (smeh). Pelinkovec je čisto punkerska pijača, ki se pojavlja v naših krogih.


Koliko bi vam morali plačati, da bi imeli duet z Murkotom?

Damjana Murka smo že mislili uporabiti v našem videospotu. Smo band, ki je pripravljen za vse možne eksperimente, kar je možno videti tudi v naših zadnjih videospotih Google me in Love song, kjer je videospot ena sama simpatična animacija.


Recimo, da hočem postati zvezda jaz… kaj bi mi svetovali?

Saj si že zvezda (smeh)! Najpomembneje je, da stvari počneš z lastnim interesom. Da nista denar in slava tista, ki te zanimata, temveč tvoja želja po ustvarjanju, po izražanju same sebe.


Vemo, da je Dan D nastal na pogorišču skupine Marcedes Band iz leta 1996. So bili vaši začetki težki?

Boštjan: Gre za zelo počasno pot, ki se dviguje in pada. Na poti so ovire, ki jih moraš premagati, nato pa šele sledi tisto sladko. Za prepoznavnosti so potrebna leta in marljive roke.

Marko: Obstaja pa tudi veliko lažja pot, ki se je veliko poslužujejo zadnje čase. Takšna, da se slečeš za kakšno revijo… to te pa verjetno ne bi zanimalo, kaj (smeh)?


Od kod ime skupine Dan D?

Boris Bale, pevec pri Buldožerjih, je imel idejo za sodelovanje. Bil je neke vrste naš producent in tako se je vse skupaj začelo. Najprej smo se mislili poimenovati Težka Breda, potem pa smo prišli na Dan D, ki je tako kratek in jedrnat, pa še v uho gre.


Če bi morali spremeniti ime, v kaj bi ga?

Zdaj, ko smo tako prepoznavni, bi ga bilo nesmiselno spreminjati. Če bi ga sami hoteli bi ga, če pa bi nas kdo prosil, oz. nam hotel plačati, pa ga ne bi spremenili.


Kako pa kaj vaše zasebno življenje? Kaj se zgodi ob konfliktu: otroci in glasba?

V bandu smo vsi poročeni, razen Boštjana. Nikoli se ne bi odločali med enim in drugim. Če počneš to zase, imaš lahko družino, hkrati pa ustvarjaš glasbo. Tu ni nobenih ovir, le prilagajanje.


Kakšna anekdota, ki se dotika vašega dela?

Povedati moramo, da smo imeli pred kratkim fotografiranje v svečanih oblekah, v ledeni reki Krki, ki je bilo kar zanimivo.

Komentarji