Antena: Moda



100jko: Umiram. Punca me sili, da z njo gledam realty showe, ki jih vrtijo na TV3. Ena niti malo lušna »wannabe« manekenka se joče, ker so ji postrigli lase, druga se spet smeje, ker je zmagala v nekem tekmovanju in ne vem kaj še vse. To je grozno! Da bi bil jaz sodnik v tovrstnih oddajah, bi bile le-te končane v dveh dneh. Od petnajstih deklet jih je deset tako ali tako grdih, ostale pa bi se morale malo sprehoditi pred menoj v Victorija Secret spodnjem perilu in to bi bilo to. Najbolj pa me nervirajo sodniki oddajah, ki tako bluzijo o modi kot, da so o njej napisali doktorat. Zakaj namesto pametovanja ne povedo resnice: »Draga Suzi in Fičika pred menoj stojita, zato ker sta preprosto grdi, klempavi in tumasti. Srečo imata, ker lahko iz oddaje vržemo le eno. Tako, da draga Suzi spokaj svojo debelo rit in se poberi domov. Kdo te bo pa hotel za manekenko?« Če bi bilo tako, bi jaz dejansko užival v gledanju modnih oddaj.

Pri moškem spolu se mi zdi, da je moda nekaj čisto preprostega. Obstaja pet različnih verzij oblačenja. V prvo spadajo batmani. Batmani so tisti posamezniki, ki ponavadi poslušajo hard rock, metal ali pa še kako drugače poimenovano brezvezno kričanje. Pa saj veste o kom govorim. Vsi tisti v črno zaviti ljudje, ki imajo na prvi pogled na sebi enako količino usnja in bodic kot stripovski junak Batman- metalci. V drugo skupino spadajo emoti. Emoti so vsi tisti, v šahovnico oblečeni, najstniki, ki imajo licenco za rezanje žil. Tretjo skupino sem poimenoval kar ženska moda. Vanjo spadajo modno zgrešeni moški in geji, ki mislijo, da se je kul oblačiti v ženske hlače in preoprijete majčke. V četrto skupino spadajo repo-skejtrčki. Govorim o dveh različnih kulturah, ki imajo enak okus oblačenja. Tako pri hiphoperjih kot pri skejterjih boste našli tiste glavne stvari, ki jih združujejo v isto modno skupino: Široke hlače, predolge majce, puloverji s kapuco in kapa s šiltom tvorijo ta svojevrstni stil oblačenja. Vsi ostali moški spadajo v zadnjo skupino, ki ji pravim šminkerji. Kateri so pa to pa tako ali tako vsi veste.
O modi pa imam še dve vprašanji, ki mi nikoli ne bosta jasni. Zakaj večina modnih oblikovalcev izgleda kot klovni v cirkusu? A velja pregovor: »Kovačeva kobila je vedno bosa«? Druga stvar pa se tiče žensk, in sicer, kdo za vraga vam je povedal, da vas kombinacija tunike in tričetrt pajkic naredi sexy? Naj vam povem, da ne poznam moškega (beri: ki ni gej), ki je rekel, da mu je ta stil všeč. Kako naj nam pa bo, če je pa FUJ!

Dona: Joj, dragi moj 100jko, mislim, da si si z današnjo temo nabral veliko sovražnikov in še več nasprotnikov, ki te prezirajo zaradi ravnokar napisanega. Če te ne bi poznala že kar nekaj časa, bi si tudi jaz mislila, no, nič kaj lepega o tebi. Veliko imam za napisati o modi, a se mi zdi, da bom današnje število znakov porabila zgolj za kritiko tebe.

Sem ženska. In ženske smo tiste, ki četrtino svojega časa preživimo v nakupovalnih centrih, kadar pa nas ni tam, si v našem domačem okolju, pa naj si bo to pijačka s prijateljicami ali šola, natanko ogledamo vsak kos obleke, ki ga imajo ljudje, ki se naključno najdejo pravi čas na pravem mestu. In potem se ob vsej tej masi nakupovalnih mojstric pojaviš ti in rečeš: to je dobro, to ni dobro. Napaka! To je tako, kot bi se pojavila jaz v krogu »moških zadev«, npr. računalnikov in avtomobilov, pa bi rekla: »Ta avtomobil pa sploh ni za vozit, res ne vem zakaj so ga sploh naredili.« In tisti, ki so ga na avto-sejmu ocenili z 10, nimajo pojma. V redu, imaš svoje mnenje, a sem sigurna, da si samo ti tako alergičen na kombinacijo tunika-pajkice.
Druga stvar, ki bi jo rada izpostavila je tvoj pogled na tovrstne oddaje, ki si jih omenjal. Kako lahko sploh trdiš, da sodniki, ki živijo od modnega sveta, nimajo pojma o modi, a jih je večina, če se že norčuješ, v tem poslu tudi do 30 let ali celo več. In ja, napisali so že veliko modnih kritik, obiskali na tisočine modnih revij, in zopet ti, ki si prilezel na svet, ko se za modo niti posebno ne zanimaš, pa naenkrat trdiš, da veš več kot oni? Da ti lahko kritiziraš modo, oni pa ne? Posledica sodnikov, kakršnih bi bil ti, torej takšen, ki bi dekleta vrgel z izbora ker so po tvojem mnenju grda, ter sprejel tista, ki bi bila v Victoria secretu dobra, je takšna kot pri slovenski glasbi. »Sodniki slovenske glasbe,« ki vrtijo samo tisto »enkrat v Victoria secret in konec izbora« povzročajo tako nizke kriterije današnje glasbe na naši sceni. Bravo, zelo vzpodbudno za današnjo modo.
Hkrati pa mislim, da si zgrešil smisel izbora top modelov. V oddaji, kjer izbirajo top modele, se ne išče lepotic, deklet, ki bi zmagale na lepotnih tekmovanjih, temveč dekleta, ki imajo potencial v visoki modi, torej tam, kjer ni lepota glavna, temveč prodajanje oblek, na čim bolj »high« način, s čim bolj profi-fotkami. Če še nisi opazil, večina resnično lepih deklet odpade že na začetku, saj so navajene biti lepe, pa na slikah, na primer, ne znajo prikazati jeze, gnusa, joka… Gre za fotogeničnost, za skladnost gibov, in ko potem vidiš fotografijo Suzi, ko je obdelana, lepih barv, popolne kompozicije- to je tisto, kar išče top model in tisto, kar večina deklet ne bi zmogla, skupaj z mano.
Kup kritik mečem še na tvoje opisovanje moške mode, ki je zopet hudičevo subjektivna, glede na tvoje samo videnje, pa hkrati (spet) nič preverjenega, nič oprijemljivega, nič pametnega. Če tako posplošujemo tisoče skupin v pet večjih, se sprašujem kam spadajo pankerji, hipiji, mogoče kam šteješ sebe? K šminkerjem?
Kakorkoli, tudi oblačenje se v veliko primerih sklada z našimi dejavnostmi, z našimi interesi, z glasbo, z družbo kjer se nahajamo in nenazadnje s počutjem. In slednje je tisto, katero je naš najboljši modni kreator. Če je trenirka, je pa pač trenirka!

Komentarji

Oseba Anja sporoča …
Slika: Samantha iz Americas next top model, 11. sezona :D :D
jst tut to rada gledam :D
Stojko, nasmejal si me, ampak se še zmer strinjam z Dono :)
Oseba Donch sporoča …
hehe, pohvalno da veš točno ktera iz iz katere sezone je ;D

100jko je bedak :D
Oseba N & G sporoča …
vredu blog.
Oseba Anonimni sporoča …
100jko ftw!
Oseba Anonimni sporoča …
Skratka, Tyra slash Dona #1 rule of high fashion: Punca pokaže gnus do svojega očeta, ki jo je pretepel slash ignoriral slash pofukal.