Vera II.

Vedno znova se pojavljajo vprašanja in kritike zaradi napisanega reka na mojem blogu, ki se glasi: »Če bi ljudje, ki hodijo v cerkev, bili verni, bi tisti, ki hodijo v garažo, bili avto.« Kot lahko preberete na levi strani pod naslovom »Gobcajte,« se je razvila zanimiva debata na temo vere. Kot sem že 2 leti nazaj povedala, zame ni boga, kakor ga opisuje tisočero ver, ki nas posiljujejo iz vseh strani. Kot pa sem že razložila zgornji rek, ga jemljete preveč osebno in preveč "versko". Govorim namreč v splošnem in ne napadam posameznih vernikov. Menim, da jih vsaj 50% ne ve, zakaj hodijo v cerkev, oz. so tam zaradi tega ker "morajo" in ne, ker "hočejo".

Moj BOG sem jaz, je moja osebnost, je moja, tako imenovana, slaba vest, ki me uči kaj je prav, kaj narobe. Sem človek, kateremu so bili dani možgani, da lahko sam presoja. In kdo mi narekuje pravilno in nepravilno? To so moja družba, starševska vzgoja, vrstniki in ne nazadnje tudi mediji. Kako to, da sem in zakaj sem, tega ne vem. A sem odločena, da si nerazumljivega ne bom razlagala z nadnaravnim. Še posebej v človeški obliki ne. »Možnost dajem« nekakšni energiji, ki nas obdaja in njenem delovanju, ki je za Zemljo navadno, a si ga razlagamo narobe, kot nekaj višjega. A o bogu, kot ga opisujejo vere? Ne.

Skozi otroštvo so me rinili v cerkev, v kateri nikoli nisem videla smisla, pridige pa so me blazno dolgočasile. In »bližnji« so počasi obupali, tako da me danes iz vseh strani napadajo neznanci z različnimi verami, katerih interpretacija je pač različna, a govori stalno o eni in isti zadevi. Nekdo priznava več bogov, nekdo le enega, eden je poosebljen, drugi je brezobličen, itd. Ne, hvala. Da bi verjela v boga sem preveč kritična. Še posebej, če bi mi kot pripadnici neke skupine prodajali razlog za pojav, kot je »ker je Bog tako rekel,« ali »ker je Bog vsemogočni,« ali »ker je bilo tako prerokovano«. Skoraj preveč sem kritična do ne razloženega in zame nemogočega. Delček mene včasih kriči k pomoči »nekoga«, samo da bi se počutila varnejšo in samozavestnejšo. Manjkajoči delček je samo moja negotovost vase. Torej je verovanje v boga zame le to, da vase ne verjameš dovolj, pa moraš imeti nek »zunanji« izgovor, neko »zunanjo pomoč«.


Po mojem so si vero v preteklosti izmislili veliki izobraženci, da bi lahko združili množico, jo vrteli in vodili, kakor so sami hoteli. Pa še prav jim je prišlo, če so se konkurenčni izobraženci postavili nekomu ob rob, ta pa se je lahko skril za množico svojih privržencev. Potem se postavijo vprašanja, kako so torej lahko preroki napovedali kje nikoli ne bo nič zrastlo, kje je obljubljena dežela, itd.? Stvari so napovedali natančno in resnično zaradi njihove razvitosti. Kot vemo je v starih civilizacijah obstajalo že mnogo ved, npr. matematika, fizika, astronomija… in da ne bi mogli ugotoviti, kje je primernejše podnebje za naselitev, kjer je zemlja »blagoslovljena« za rast? Mislim, da je vsako prerokbo, ki so jo izrekli, možno povezati s čim drugim, kot le z bogom.
Postavila sem si še eno vprašanje: »Kako to, da se je uresničil prihod Odrešenika ali Mesije, ki so ga tako napovedovali?« Ta napoved je bila hrana za lačna, trpeča usta, ki so bila v suženjstvu. Pojavila se je ideja v smislu: »Raje delajmo, nekdo mora priti in nas rešiti.« In to upanje je bilo po mojem edino, ki jih je ohranjalo pri življenju, v težkih razmerah, ki so jih živeli. In kdo je prišel potem? Pojavil se je človek, po imenu Jezus. Določili so ga za Mesijo zaradi njegove razgledanosti, preprostosti, optimizma in velikodušnosti. Bil je pač »človek na mestu,« in v tistem trenutku edini, ki je razumel ljudi v suženjstvu. In njegovo dobro delo je skozi ustno izročilo postalo oblika večih čudežev.

Druga stvar: »Kako to, da so Arabci, katerim je bilo prerokovano kje bodo večno živeli, še vedno tam, kot je ukazal bog, in se ne preselijo, tudi če jim ponudim večje vsote denarja?« Na to vprašanje bi dala odgovor: strah. Tako so zaljubljeni in predani svoji veri, da raje živijo na območju z nižjimi standardi življenja in srečno, kot pa da bi se uprli temu, kar je rekel bog, oz. temu, čemur jaz rečem zgodbice in legende, in bi nato po njihovo trpeli.

Če imate še kakšen komentar, vprašanje, kritiko, se obrnite na komentarje. Z veseljem bom podaja svoje mnenje. Hvala, pa brez zamire. Takšno je pač moje mnenje.

Komentarji

Oseba Unknown sporoča …
Evo podajam eno mnenje: Će bog obstaja je sigurno kreten. Ker roko na srce svojega dela sigurno ne opravlja dobro.

Pa še eno: Kako lahko verjameš v nekaj česa nisi videl, slišal, čutil, itd. Ka da so biblijo napisal 4je pijanči ki niso mel kaj sami s sabo počet?
Oseba Anonimni sporoča …
100jko ti si en kreten!!!
Oseba Anonimni sporoča …
Se strinjam: Stojko ti sam si kreten in še nekaj On vsaj ima delo ti še tega nimaš, ko bi vedel kaj je delo bi ga znal malo bolj ceniti in bi tudi drugače govoril!

P.s. pa ti napiši knjigo, ki jo bodo brali še 2000 let za teboj - verjemi še pijan tega ne bi bil sposoben!
Oseba Anonimni sporoča …
Ja se strinjam!!! Lahk je neki govorit, ka na interneti prebereš... Mislim, da če bi poznal pomen vere, Boga..., verjem, ne bi napisu, da je Bog kreten.
100jko knjigo napisu, ka je to kak vic stoletja???
Oseba Unknown sporoča …
Hehehee. Bog ima delo? Hehe...
A se sploh zavedate kake bedarije tu pišete? Kaj pa bog dela? No dej mi povejte kaj dela, ker ga nism nikjer vidu kej pretirano delavnega.


"P.s. pa ti napiši knjigo, ki jo bodo brali še 2000 let za teboj - verjemi še pijan tega ne bi bil sposoben!" Prešernu je ratal pijanemu napisat nekaj kar imamo mi za himno. Aja. Dej mi povejte zakaj je Biblija božja knjiga ne pa Koran. Čist tko ker jst ne ločim med božanstvenimi deli...
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend: Tako, najprej bi začel z Donnino izjavo na blogu o tem če bi ljudje, ki hodijo... am... a nisi mogoče sama pogruntala, da če se ljudje to tako razumejo, da verjetno nisi prav napisala in da bi bilo potrebno nekako spremeniti oz. celo odstraniti... A bi bilo to težko, bi bilo težko malo svoj ego premagat??? Drugo kot drugo gremo govorit o samem Bogu. Glede vesti... Sam Bog nam deluje po vesti, seveda pa našo vest že od rojstva skuša zamegliti Božji sovražnik Satan. In tako imamo vedno dv glasova v glavi... Kako vemo kateri je pravi??? Tako, da pogledamo sveto pismo, Božje zapovedi in pa Božjo naročilo o teh stvareh. pa še nekaj Donna o samem Jeruzalemskem templju si pa kar zamolčala, ker nisi imela ničesar za reči. Seveda ne, če je pa Božja Beseda Renična, prodorna in vzvišena... Lahko bi včeraj vsaj priznala na msnju, da tukaj nimaš ničesar kar bi podrlo tezo o samem Judovskem templju, o katerem je bilo pisano, da bo na veke vekov podrt in to tudi je. Danes tam v Jeruzalemu stojita dve mošeji. V bibliji je pa že okoli 1000 let pred Kristusom pisalo, da bo na veke vekov porušen...:) Glede arabcev pa ni ukazal Bog, samo rekel je da bo to tako. Njih pa ne briga kaj pravi krščanski oz. judovski Bog, ker imajo svojo knjigo Koran, ki pa je seveda 80% kopija biblije in zraven 20% Satanovih laži, s katerimi je mnogim zameglil resnično Božjo Besedo. Pač sam Satan je razodel koran in si v islamu sam sebi postavil čaščenje. Koran.. zakaj je laž??? Že zato, kert je Bog, Bog ljubezni in želi, da bi se vsi zveličali. Tako moški, kakor tudi ženske. Koran pa pravi, da za ženske ni nebes oz. raja, kar je totalno sregano z logiko Božje ljubezni. No za moške pa pravi, da za tiste, ki bodo prišli v raj, da bodo dobili v raju 72 devic, kar pa je čisto mesno in prav nič duhovno... Le kdo bi jih lahko toliko poseksal. No malo heca pa mora bit, a ne??? Tudi kristajni se hecamo:) in smo čist normalni ljudje. No malo smo zašli. Glede Arabcev, oni nimajo čist nič s to z svetim pismom, ker so muslimani. Glede Jezusa je pa tako. Jezus je tudi Stvarnik vsega kar obstaja. Ta Stvarnik je že pred stvarjenjem vsega vedel, da to kar bo On ustvaril popolno, enkrat postalo grešno. In bil je pripravljen umereti že predno je kar ustvaril, in še predno se je začel greh.
No in ker je Človeka tako ljubil, se je bil pripravljen zaradi njegovega greha žrtvovat in tudi odvzet grehe. In o čem cela biblija govori??? O samem prihodu Mesije. To je v bibliji osrednja tema. Sam Jezus je moral postati človek, da je lahko odrešil naše meso, ker je sam v mesu prebil brez greha vse do smrti na križu, je lahko nesel vse grehe nase in jih tudi odvzel in odpustil. Preprosto spravil je človeka z Bogom. Najpomembnejše je pa še nekaj... Jezus je dal človeku svobodno voljo, torej ga ni ustvaril kot robota na dalinec. In svobodno voljo sta imela že Adam in Eva in sta jo izrabila in padla v greh. No in zdaj smo mi vsi potomci greha, ker iz grešnega človeka ne mora priti čist in svet človek. No, zato je to rešitev za nas najdel Jezus, sam je umrl za nas in seveda tudi vstal, ker na pravičnikom ne mora vladati smrt. Po veri vanj, pa lahko tudi mi postanemo pravični in nas očisti vse krivičnosti in nas navsezandnje obudi od mrtvih. Sedaj pa je samo nekaj... Ali bomo izbrali življenje ali smrt???
Jaz vsekakor Življenje!
Življenje pa izberemo tako, da sprejmemo Jezusa za osebnega Zveličarja in verujemo vanj, da je umrl za nas in nam odvzel naš grehe. Seveda je pa zraven 10 Božjih zapovedi... po katerih spoznamo greh... In ko Bogu predamo svojo voljo nas bo očistil vse sleherne krivičnosti in po njem bomo postali služabniki pravičnosti. Za tiste, ki pa ne želijo življenja in ne prejemajo oz. zanikajo Jezusa, to so tako imenovani antikristi, za njih je pa sodba in tako imenovano pogublenje.
To je tako imenovano večno spanje, brez sanj... večna smrt. No sedaj pa vas vse vabim, da samo sprejmete Jezusa v srcih in se mu predate in večno življenje bo vaše:). amen.
Oseba Donch sporoča …
em... a nista obe božji knjigi, samo drugih verstev??
Oseba Anonimni sporoča …
Se popolnoma strinjam s 100jkotom. Če je Bog pol dela sranje, ker zakaj bi kdo hotu, da umre 10 letna deklica od raka? al pa umre novorojenček? al pa umre nedolžne človek? Keeer...??? Se naj bi s tega ostali kaj naučili? Npr. ... Tud če si pošten se ti zgodi krivica?

Aja pa še tega ne razumem... človek je kao grešnik že ko se rodi. Kje je pol smisel tega? Mislim ... komi prideš do življenja še nč ne nrdiš pa maš že grehe.
Oseba Anonimni sporoča …
Hjo sam še neki morm dodat... Ni zanimivo da je v zaporih samo 0,2% ateistov? :D

Ok.. to je mal zlobno zvenelo.. sam se mi zdi, da tisti, ki naj bi blili najbolj verni so najbolj zlobni. Sej ne rečem vsi, ampak sam poglejte si stare tetke, ko vedno v prvih vrstah pr maši sedijo... Najbol po jezikih ljudi vlečejo pa zajebavajo.
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend: DoNNa! Bog je eden in Resnica o resnici je tudi samo ena. Bog pa ima voljo in ima samo eno voljo, tako da je Resnica lahko samo ena. Edini je pa Jezus, ki je rekel Jaz sem Pot, Resnica in Življenje. Nihče ne pride k Očetu, razen po meni. Vse je jasno. Jezus je sam rekel tukaj kaj je on!
Oseba Anonimni sporoča …
ups kdo je On. sorry
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend: Jutri nadaljujem in vam poskusim odgovorit na vsa vprašanja!
Oseba Donch sporoča …
@Rok Friend: V besedilu sem porabila za argumente najin včerajšnji pogovor, medtem ko temlja nisem omenila, ker tistega časa zgodovine nimam preučenega... sem pa sigurna, da se najde še kakšna, zame logična, razlaga, ki se ne tiče boga, temveč drugih dejavnikov.
A misliš, da ne bi našla, tako kot na druge tvoje argumente, tuki neki drugega?? :D Pomoje bi ;)

Pa krajša besedila prosim piš, ker ko jih preberem do konca, vmes že pozabim, kaj hočem komentirat ;)
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend: Donna tudi tovje prvotno besedilo je bilo dolgo in sem imel iste težave, vendar se zaradi tega nisem pretoževal... ja PONIŽNOST je krščanska vrlina:):P
Oseba Unknown sporoča …
Jao človek se mi ti smiliš. Ljudje že 2000 let delamo točno nasprotno od tega kar piše v zapovedih?

Ubijalo se je za BOGA. Župniki ki ne smejo sexat z ženskam so ga začeli rinit v male dečke. V svetu živiš dobro če znaš lagat, kradit, ubijat in vse ostale grozote. Tisti pobožni in bogi črnčki v afriki si pa zaslužijo trpet.

Pomeni edino kar nam biblija pove je. Da če bomo pridni bomo šli v raj. BAJE! Najlepše je pa to, da če si celo življenje delu pizdarije greš samo na spoved in ti je vse odpuščeno. AL NE? U ne. A so tud prodajali bog? Odpustke al ka so bili? Tudi to je hotel bog? A ni hotel? Zakaj pa nekaj ne ukrene ko pa nekdo narobe govori o njemu?

ROK: Pomoje bo boljše, da rešitve za tvoja vprašanja o življenju išćeš v sebi ne pa v bibliji. Ali na kratko. GET A LIFE!!!
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend: Hey, Stojko... Doni sem povedal neke stvari o Vatikanu in napsloh o tej versko politični sili pa ti naj ona razloži. lahko noč!
Oseba Donch sporoča …
100jko, se strinjam s tabo... sam komentar na ODPUSTKE: to so bile odpuščene kazni za greh, pa niso mele nič povezave z bogom, ker so si jih izmislili požrešni takratni papeži, ki so živeli nemoralno, ubijali so za prestol itd. Tako, da s tem bog ni mel veze, samo človeška požrešnost... in ravno zaradi tega pride potem do reformacije, ker se duhovniki, katerih glavna stvar je vera in ne bogastvo cerkve, uprejo..


... to je trenutna tema pri naši zgodovini in vem ogromno o tem ;=) :D
Oseba Unknown sporoča …
Hmm... A ni malo smešno, da je na sedežu neke verske skupine nekdo, ki se ne drži samih temeljev za katere se ta verska skupina poteguje?

Rok. Daj mi povej kako hudičevo napačni so PRAVOSLAVCI? Kje se pa pr njih satan pojavi?

Glede Vatikana. A ni malo žalostno, da je na svetu toliko ljudi, ki ima Biblijo za nekaj svetega. Potem je pa še bol žalostno, da je več skupin, ki si razlaga isto knjigo drugače. Potem pa pride najbolj žalosten del, ko vsaka skupina trdi, da je druga podlegla satanu.

Mogoče je ravno vera v boga nekaj slabega. Če ljudje ne bi varovali v neko višje bitje bi mogoče prej spoznali, da probleme v katerih so morajo rešiti sami. Ne pa čakati prihod nekega svetnika.

Ej Rok. Eno vprašanje. Kaj bi raje imel večno v roki. Joško ali Biblijo? :D
Oseba Dona sporoča …
JOŠKOOOOOO :D dooh

Drugače pa se mi zdi stvar res žalostna, da so ravno te, ki bi morali biti vzgled ljudem, največji grešniki, zato ker si to lahko pač privoščijo. Sej je povsod tako, ne samo v cerkvi, pač pa vseh drugih ustanovah.
Oseba Tista kr ena :) sporoča …
Vau ste se pa razpisal lepo to. Se mi zdi na kratko da je vera neka taka zadeva, ki je odvisna od vsakega posameznika, zato tudi več tolmačenj iste knjige, več različnih verskih skupin bistvo vseh pa je še vedno BIBLIJA, saj se vse vračajo k njej, jo preučujejo, po njej živijo in ravno to, da je Bog nekaj nadnaravnega, neka 3 dimenzija, nekaj kar ne moreš kar v roke prijet oz. se moreš poglobiti Vanj in sam vase, da odkriješ pravo resnico, dela zame vero tako privlačno! Bi še komentirala pa je preveč stvari za naenkrat obdelat, edino kar bi sama dodala je to, da sama verjamem, da je tudi Koran le različica Biblije, ki si ga določeni ljudje tolmačijo na drugačen način in v osnovi po mojem mnenju ne skriva nobenih zlobnih namenov (mogoče sem premalo strokovnjaka na tem področju :) - sama sprejemam vse tako muslimane, katolike... ljudje smo različni, vere pa tudi bistvo vsega pa je še vedno da On (pa naj bo to Alah, Bog kakorkoli ga že poimenujemo) OBSTAJA saj tudi verjamem, da vsak človek v nekem določenem trenutku v življenju pride do točke, ko začne verovati v neko 3 dimenzijo (pa naj bo to v žalosti, trpljenju, sama sem jo našla v ljubezni do bližnjih :)!
Oseba Anonimni sporoča …
Dona, do reformacije ni prišlo zato, ker so se duhovniki uprli!! Njim je prau pasalo njihovo takratno življenje, ker so dobivali veliko denarja z odpustki, imeli so priležnice... Skratka, v tistih časih se je splačalo biti duhovnik!
Navadni ljudje pa so tisti, ki so hoteli čisto vero in so hoteli reforme Cerkve, kot veš, pa je začetnik reformacije Martin Luter.
Očitno imaš napačne informacije...
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend govori:
Pozdravljen eden od anonimnežev in tudi pozdrav Doni zdaj dobita najprej vidva odgovore na vprašanja.

Donna ti si me vprašala ali sta obe Božji knjigi. Pa še ena druga anonimna je govorila nekaj o tem. Dejstvo je da je Bog samo eden in ima eno voljo za vse ljudi. Tudi Resnica je samo ena. Ne morašp reči, da je Bog bel in hkrati črn, ne moraš reči da želi enkrat, tako in drugič tako. Za vse ima Bog neako voljo. Zakaj pa je več ver je pa že druga tema. Sveto pismo pravi ena Gospod, ena vera, en krst. Zdaj katera je prava cerkev???? Tojje treba pa po svetem pismu spoznat. Glede samega Korana sm pa že včeraj govoril, da je za vse kristjane Mohamed lažni prerok. Angel Gabriel se je v imenu Boga razodeval piscem Svetega pisma in jim razodel Božjo voljo, ta pisma pa so se med seboj skladala oz. dopolnjevala. No potem v sedmem stoletju je pa Mohamed se učil od Judov in Kristjanov in nazadnje nekje v jami dobil videnje. Še sam je rekel, da ne ve ali ga je obsedel demon ali se mu je razodel Bog. No potem je on to kar je videl povedal mnogim arabcem in te so napisali Koran. No tudi Koran gov ori, da se je Mohamedu razodel Gabriel, ki je bil poslan od Boga. V tem primeru se pa vidi, da to ni Angel Gabriel, ker je tukaj v Koranu drugačna "božja" volja, ki seveda ni Božja volja. Koran zanika Kristusa kot Boga, celo pravi, da je šel nekdo drug namesto Kristusa v nebesa, on pa je bil vzet gor brez križanja. S tem ko pa zanika Božanskost in žrtev na križu, potem ni sprave za nas ljudi. Glejete, če Jezus ne bi šel na križ oz. ne bi imel nikoli namena, nas nikoli ne bi bilo. Zakaj? Ker če ne bi naredil sprave, bi Adama in Evo takoj uničil s tem pa tudi celotno Zemljo in nas ne bi bilo. Torej, da tukaj še lahko živimo, je samo Božja milost, ki pa se bo končala, in takrat ko se bo, Jezus pride drugič kot kralj po svoje Svete. Ostale grešne bo pa pustil za sodbo. Oglavnem Koran govori o Kristusu kot da je sam prerok. Dejansko Koran je razodel Satan, da bi obrnil vso Božjo Resnio na glavo. Drugače se pa danes oznanja Božja Beseda po vsem svetu.

No zdaj pa glede tega kaj Bog dela? Ali on dela slabo? Ne, nikakor. Smo že govorili, da nekdo laže tukaj. Ja to je Satan in njegovi padli angeli, ki so se uprli Bogu in ga hoteli spraviti iz prestola, in nato bi postal Lucifer oz. zdaj Satan vodja. TO pa je nemogoče, ker je tudi Lucifer ustvarjeno bitje. Bil je popolno ustvarjen in bil je dober, a zaradi lepote in modrosti, ki jo je imel, se je prevzel in uprl Bogu. S seboj pa je še zapeljal 1/3 nebeških angelov, ki so zdaj tudi pšadli. No in oni delajo škodo na tem planetu. Oni so ubijalci. Drugače o tem bom še več kasneje povedal, ker če ne bo predolgo. Da pa umrejo nekateri prej je zopet Satanovo delo.

Še gledel greha...
Da ljudje se rodimo že z izvernim grehom, zaradi naših dveh pra pra... staršev. Oni so padli v greh ( Adam in Eva ) in po njih se vsi rodimo z izvernim grehom, potem pa še tudi vsi sami grešimo, ker pač nas k temu pripelje naša padla narava na drugi strani nas pa še zavajajo demoni. Dejansko če je nekaj grešno, ne mora iz tega priti sveto, zato smo vsi grešni. Govoril sem pa že, da je Jezus za nas naredil spravo. O tem si lahko pogledate še nazaj moje komentarje, nekaj pa sem povedal tudi tukaj.

Zdaj pa še o vernih ljudeh...
Jezus je rekel, da ne bodo vsi verni zveličani. Zvličani bodo tisti, ki spolnjujejo voljo njegovega Očeta. Ta volja pa je v svetem pismu. Zveličani bodo tisti, ki so iskreni in živijo po zapovedih in verujejo v Boga. Tisti, ki pa se držijo tradicij, pa ne častijo Boga kot Boga, ne morajo videti Božjega kraljestva... Dobro zaenkrat bo dovolj... no nekaj sem vam objasnil, vsega vam pa ne moram, ker je to zelo dolga tema in jo je težko tle gor natipkat... ajd komentirajte...
Oseba Donch sporoča …
Anonimni: Verjetno nisem dosti natančno povedala, pa si razumel drugače. Martin Luter ni bil navaden človek, bil je duhovnik. Za razliko od drugih duhovnikov, mu je bila prioriteta VERA in zato se je uprl. Jasno pa, da je bilo višjem duhovništvu nemoralno, bogato življenje super, pa da so se nižji duhovniki (ki so se morali ukvarjati še z drugimi dejavnostmi, da so lahko preživeli)in meščani pritoževali nad tem. Zato pa se je protestantizem tako hitro razširil. Martin L. je s 95 tezami pokritiziral cerkeveno delovanje in nemoralnost, ostali pa so ga podprli, ker so upali na konec fevdalizma, na cenejšo cerkev, na novo razdeljene sloje, itd.
Oseba Donch sporoča …
Če rečemo, da tvoja teorija drži, da bi Bog res obstajal. Pa glede na to, da se mam jst kar za pridno, moralno dete, ki ne dela ravno nekih velikih grehov, zločinov naokoli. Bom potem tudi kaznovana, kljub temu da sem se posredno držala deset zapovedi, pa ne verjamem v boga?

In ali potem on ni grešnik, ko bo ostale ljudi "kaznoval", ker ne verujemo vanj? Okej, zdej boš rekel, da se ga ne sme enačiti z ljudmi, ker je neki "nad nami", ampak ali ne zveni potem to malo egoistično iz njegove strani?? Dobre ljudi bo uničil, ker nismo verovali vanj?
Oseba Unknown sporoča …
Jst sem pa danes sanju boga. Prišel je k meni in rekel. Sprejmi me moj sin in mogoče ti v raju zrihtam boljšo internet povezavo.

Hvala oče, hvala.
Oseba Nekdo sporoča …
100jko, ti si res en VLKI kreten. In pri čisto vsaki temi omenjaš nekaj kar je povezano s spolnostjo, JOŠKE. Če sta z Dono tak potrebna ni treba vse napisat.

Glede Boga pa. To je samo nekdo ali neka skupina ljudi hotela manipulirat. Mogoče je bil enkrat res kakšen nadarjen Jezus, ki pa so ga grdo izkoristli. Ne verjamem v boga, ker je na svetu čisto preveč krivice in nesreč in požrešnosti, da ne vem kaj kurac potem dela. Smo pač ljudje, ki smo se razvijal in sedaj smo takšni kot smo. Živiš in umreš.

Večina vojn se je začela ravno zaradi vere. Kaj pa božja zapoved ne ubijaj?

Ah dejte no, ne ga srat. Najbolj verni ga najboj kršijo.
Oseba Donch sporoča …
@Nekdo: Marko omenja joške in podobno zato, ker se ne zna pogovarjat normalno in lepo ;)
Oseba spelupola sporoča …
Avtor je odstranil ta komentar.
Oseba Tista kr ena :) sporoča …
Dobre ljudi bo uničil, ker nismo verovali vanj???

Dona nebesa so prostor za češčenje in slavo Boga posledično pa dobiš v paketu tudi večno življenje. Ali potemtakem res meniš, da bi rada večno živela oz. šla v nebesa, čeprav bo treba za to ceno častiti Boga v katerega kot sama praviš ne veruješ?
Glede uničenja je po krščanskem verovanju to Bog uredil tako, da ti takoj po smrti da še eno možnost in te vpraša kam si želiš nebesa (da boš Bogu večno hvaležna in ga častila) ali pa pekel, kjer tudi ni uničenja je pa večno tavanje in iskanje smisla. Bog ti da možnost izbire. Vsem jo da. Tudi nevernim, dobrim in slabim VSEM! Češčenje Boga (nebesa) ali večno iskanje smisla (pekel), ki je v Bogu to je zdaj vprašanje :)? Ne pozabimo pa, da je to le povzeto iz Biblije in krščanska predstava posmrtnega življenja. Meni je všeč :)
Oseba Tista kr ena :) sporoča …
Večina vojn se je začela ravno zaradi vere. Kaj pa božja zapoved ne ubijaj?

So vojno začeli ljudje, Cerkev ali Bog? Kaj pa božje zapovedi Cerkev, ljudje ali Bog?
Oseba Nekdo sporoča …
Božje zapovedi je so si zmisenli ljudje, tako kot Boga in so ga potem častili v cerkvah. Vojno so začel pa idioti, ki so nasedli.
Oseba Anonimni sporoča …
Vero rabijo tisti, ki niso dovolj močni, da bi se sprijaznili z dejstvom, da je po smrti KONEC. Razumni ljudje to pač sprejmejo. Vera je absolutno nepotrebna, saj lahko vsako stvar, ki je napisana v svetih knjigah ovržemo z znanstvenimi dokazi. Edina pozitivna stvar verstev je da večinoma učijo dobre stvari (učijo! kaj izvajajo je drugo). Ampak obstaja tudi še ena lepša knjiga, ki tudi pove kaj je prav in kaj narobe. Imenuje se USTAVA... Verjamem pa da je lepo se tolažit da bo enkrat lepše. Meni razum tega ne dopušča, zato uživam življenje kolikor ga lahko.
Oseba Anonimni sporoča …
Vero rabijo tisti, ki niso dovolj močni, da bi se sprijaznili z dejstvom, da je po smrti KONEC. Razumni ljudje to pač sprejmejo. Vera je absolutno nepotrebna, saj lahko vsako stvar, ki je napisana v svetih knjigah ovržemo z znanstvenimi dokazi. Edina pozitivna stvar verstev je da večinoma učijo dobre stvari (učijo! kaj izvajajo je drugo). Ampak obstaja tudi še ena lepša knjiga, ki tudi pove kaj je prav in kaj narobe. Imenuje se USTAVA... Verjamem pa da je lepo se tolažit da bo enkrat lepše. Meni razum tega ne dopušča, zato uživam življenje kolikor ga lahko.
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend: hey: Nikakor se nes strinjam, da ni sodbe. Tsita k je govorila Doni da kao te Bog vpraša.... ni res... ZDaj te kliče in te vabi v tem življenu k sreobrnitvi. V svetem pismu jasno navaja Bog zvličanje in sodbo. Apokrifne knjige pa govorijo druge stvari, ki pa se ne ujemajo z pravo staro zavezo, ki govori resnico o smrti. Kaj se zgodi s človekom po smrti? Ja povrne se v prah in spusti duha... In kaj se dogaja z njim... nič spi!!! Ne zaveda se čisto ničesar... Je pa dejstvo da JEzus pride drugič in obudi od mrtvih tiste, ki so ga sprejeli. Kaj se pravi sprejeli..??? glej Bog je vse naredil za nas... Umrl in se žrtvoval...
JE pa nekaj.. je Bog ljubezni in nam je dal svobdono voljo kaj bomo izbrali... ALi življenje ali smrt... Zakaj je tako pomembno da verujemo v Njega in sprejemamo njegovo žrtev.... Ker poglejte on je vse naredil za nas in je naš odvetnik.... Mi nismo rešeni iz del, ampak iz milosti... Kaj potrebujemo za odrešitev... Ja srejet to, da je JEzus naš odvetnik pred Očetom in drugimi svetovi. Dejansko to moramo sprejeti da jeumrl za nas in moramo tudi sprejeti da kar govori njegovoa beseda. Donna si rekla zakaj bote dobri ljudje pogubljeni... Fora je o tem da nihče ne bom rešen po delih ampak iz milosti in vere... Kjer pa je vera so tudi dela... vera brez del je prazna..... dela brez vera pa so tudi nič... ker smo rešeni iz milosti in vere.... Se pravi jaz sem sprejel Jezusa in verujem da je zame umrl, verujem da mi daje življenje in hočem to... in on mi to daje zastonj... Moralno življenje pa je pomembno, ker če ni moralnega življenja potem je tako kot na tem svetu... In Bog bo vzel samo tiste ki želijo živeti moralno življenje. Kdo bi pa vzel k sebi domov človeka, ki bi mu kradel, ubijal, prešuštvoval itd... Jaz mislim da nihče... Bog pa tudi ne želi nemoralnosti v večnosti... TA svet v katerem pa živimo je pa samo zbiranje med dobrim in zlom.... Dobri bodo živeli, hudobni ne.... PAč ne mora greh it do nedogled... Bog bo enkrat naredil konec... in takrat pride vstajenje, kasneje pa še sodba... odločite se ali boste živeli ali umrli.... Bog vam ponuja življenje.... samo sprejmite to darilo.... ta krut svet bo pa tako ali tako uničen z Satanom padlimi angli in hudobnimi ljudmi... in potem bodo ljudje po sodbi živeli na novi zemlji večno.... to je bil tudi namen Boga pri ustvarjenju, ampak so nekatera bitja svobodno voljo izkoristila da so začela delat zlo... Ampak še enkrat ponovaljam to se bo končalo... Maranatha .... Jezus prihaja... Ja napisal sem nahitro brez ločil, ker je velik vsega in to preveč časa vzame... če pa koga zanima kaj več.... JAz sem protestant, sveto pismo se ne da ovreči( če kdo hoče dokaze naj me kontaktira), imamo veliko dokazov ki potrjujejo biblijo. Drugače o samem vatikanu katoliški cerkvi pa tudi jaz nimam dobrega mnenja.. Protestanti se imenujemo protestanti, ker smo se urpli papežu in njihovem zlaganem nauku... Biblija in ne vatikan, ki je zakrival resnico, da je zemlja okrogla, ka je pisal v bibliji že okoli 1000 let pred Kristusom... če kdo želi zvedeti naj me kontaktira... rk.prijatelj@hotmail.com .... še enkrat pravim nahitr sem napisal zaspan sem in mudi se mi spat.... lahko noč!
Oseba Patricia sporoča …
Niti slučajno se mi je da brat vseh komentarjev, ampak naj povzamem, kaj sem objavila 6 dni preden je ste tejle objavi začeli nabijati komentarje.
Bog ni striček, ki nas nosi v svojih rokah, ni človek, ki dela napake, ampak zakon, v skaldu s katerim deluje celo vesolje. To potrjuje tudi kvantna fizika.

Tiste, ki pa imate pred seboj podobo boga v človeški obliki in se pritožujete da je nepravičen in kretenski, pa spominjam na misli, ki jih je enkratno povzel v svoji knjigi Dan Brown:

Predstavljajte si, da imate otroka. Imate ga neskončno radi. Bi mu dovolili, da se vozi s kolesom?

premislite o tem, ko se boste naslednjič spraševali, zakaj bog dopušča takšne grozote, kot so vojne. vojna, biblija, zapovedi, maša, -...vse to je odaz ČLOVEŠKE kulture (pripadajočega časa)in naših navad. Nima neposredne zveze z Bogom, temveč le z našim dojemanjem.
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend: Ja glej to je patricija čist tvoje mišlenje, ker nisi spoznala Boga oz.. renico... Ni samo branje sveto pismo.. dejansko zgradiš z Bogom celovit odnos z biblijo ga pa spoznavaš, spoznavaš njegovo voljo... Saj čutiš njegovo deovanje... ni to sam neki zatuplen bit pa slepo verovat,.. ne jaz živo vewrujem... pogovarjam se z Bogom, On pa z menoj... Bog je oseba, ker če ne bi bil, nas ne bi ljubil... sem pa že rekel da on ni ustvaril greha... On je ustvaril vse popolno... Problem je o tem da se je satan kot najvišje bitje izmed angelov uprl Bogu in uspel še v greh vpeljati človeka in od takrat ljudje umiramo... Lejte naši geni so izpirjeni, ker nimajo sadu od drevesa življenja... in umiramo... ampak vedite da je večnost ne govorim vam to ker bi vam pamet solil ali se želel kregat in prepirat... ne sploh ne.... želim da bi bili tudi vi tam kjer sem jaz... v večnem raju brez trplejnja in sovraštva.... tam kjer bo vladala popolna ljubezen in skladnost... Srce bo ganjeno od Božje ljubezni... Lejte satan stoji za to moderno znanostjo in proajajo vam laži v šoli ... res no... sam sem veroval v evolucijo... čista prevara je... lejte prašič ma najbolj podoben dnka človeku... ne opica,...
tudi prašič je najbolj pametna žival... Torej a smo se iz opice razvili.. to sploh ne... kaj pa iz prašiča... prosim vas ne verujte znanstvene fantastike... raje verujte preprosti svetopisemski resnični in poučni pravljici... Bog nas je ustvaril... vse ima svoj red... planeti potujejo tako, vse ima sovj namen in vse svoj smisel... to ni naklučje... to je stvarjenje... kakor človek ustvari robota... ni naklučje da robot govori in se premika .... ne zdalč ne.... Ustvarjene je.... no tako smo mi ustvarjeni po >Božji podobi.. je pa Bog neomejen... brez mej... popolna ljubezen, popoln um... vse naenkrat vidi in sliši.... človek ne mora Boga dojet popolno, še manj videt ker je grešen, in pogori pred Bogom...v trenutuku umre... zato pa ko bo vstajenje bomo dobili novo popolno telo, ki bo podobno božjemu. tko je to .... ne verjet tem pokvarjenim znansvenikom ker za njimi stojijo satanisti... vedite da so satanisti tudi po svetu in imajo obrede... in delajo hudo... vse je z namenom... čisto vse... ni kar tako nekaj po naklučju ker nekdo misli da je... ne je ker je.... kak naj vam še povem... God bless u!
Oseba Anonimni sporoča …
ok.. zmotil me je zadnji odstavek od Rok Friend:
ce res mislis da za "pokvarjenimi" znanstveniki stojijo satanisti je to posteno zalostno..

znanstveniki so ljudje z izredno visoko izobrazbo in inteligenco, ki so sposobni iskati odgovore na razna vprasanja.. potrjujejo teze in dokazujejo nova odkritja. mislijo s svojo glavo.

s tem da znanstvenike povezujes s satanisti, potrjujes, da vera spodbija izobrazbo ljudstev, ker vsi vemo, da je neizobrazene ljudi lazje voditi..

torej res pravis, da vera in izobrazba ne gresta skupaj?

ravno zato obstaja v mladem - izobrazenem prebivalstvu toliko dvomom o Bogu ipd., ker verjamemo v naravo in vesolje v znanstvenem smislu. ker se ne pustimo voditi brez dokazov. ker imamo obcutek, da bi nas cerkev samo rada napolnila z nevednostjo, izkoristila in naredila ponizne..

vse vodi do tega, da je izobrazba slaba!?; torej naj bi vsi sedeli doma ob krizu, se jokali kako hudo nam je v zivljenju, in nic naredili, da to spremenimo??

nekateri mislimo, da je pac treba zivljenje vzeti v svoje roke in iz njega potegniti najboljse ;)

Lp, L*
Oseba Patricia sporoča …
Ja glej to je patricija čist tvoje mišlenje, ker nisi spoznala Boga oz.. renico
??????!
Mogoče sem komentar napisala bolj nerodno in vse zveni, kot da nisem verna, ampak sem. To sem napisala tut v temle postu >> http://patricia93-lovelight.blogspot.com/2009/10/bog.html

Resnico mogoče poznam celo bolj kot ti, ker na boga gledaš kot osebo.
Mogoče boš kdaj spoznal, da ni lista, na katerem je zrežirana vsaka sekunda našega življenja, ampak smo mi tisti, ki pišemo na ta list in v skladu z našimi željami, mislimi,odločitvami potem teče naše življenje.
Kot sem že rekla, Bog je energija,zakon, sila(...poimenovanj je mnogo), v skladu s katero deluje naše vesolje.
In če mislim to, to ne pomeni da nisem verna ali da nisem spoznala boga.
Oseba Pia sporoča …
Še jst. Vera (katerakoli!) obstaja samo zaradi ljudi, da nam je lažje. Če se obrnem na spoved: Ljudje so se pri spovedi izpovedali, dobili pokoro, jo opravili in jim je bilo lažje. Očistili so si dušo. Ja, danes se nekaterim zdi to neumno (uuu res ko gremo pa k psihologu pa mu tam povemo da smo prevaral nekoga je pa res drugač). Ampak dejansko so se bolje počutili. Ok dost o tem. Nevem zakaj ne znamo posameznikove vere spoštovat. Če se on fajn počuti pri maši (ni nujno da tam moli, mogooče si samo vzame tisto eno uro in v samoti razmišlja) nej hodi v cerkev. Ima pač potrebo po tem. Če Dona rada razmišlja doma o tem kdo je, nej...Vsakdo veruje samo zaradi lastne potrebe (pa če je bila ta ustvarjena pod prisilo strašev,medijev, vrstnikov ali pa jo je začutil sam). Torej Dona, ne mislit, da tisti, ki vrjame, da more nekaj naredit zaradi tega, ker mu je Bog tako rekel, ni pameten in ne zna presojat. Mogoče ne misliš tako, vednar sem tako razbrala iz "sem človek, kateremu so bili dani možgani, da lahko sam presoja". In pa ne morem da ne bi napisala...Stojko probi se mal lepš izražat (sam predlog). Tudi ti maš svoja prepričanja in vidim da tudi tebi ni lepo ko nekdo začne po tebi pluvat...In če hočeš ali ne, Biblija in Koran so mogočne knjige. Ali boš vrjel v to, kar je zapisano v njih je pa seveda tvoja odločitev.
Aja pa še to. Mogoče se lahko vprašamo zakaj otrokom beremo pravljice. Samo zaradi vere.
Oseba Donch sporoča …
Ne Pia, verjetno si me narobe razumela. Kot sem že dala primer: z Rokom se poznama, in nikoli nanj nisem gledala kot na nekaj slabšega ali bedastega, ker pač ima vero do nečesa. Tako, da tisti stavek ni bil mišlen tako, kot si ga sama razumela. Hotela sem povedati, da zame ni pomembno tisto, kar mi drugi vsiljujejo temveč moje lastno prepričanje o nečem, ki ga ustvarim skozi lastne oči, skozi lastna dojemanja...

Sej pravim, tudi sama sem hodila k verouku, se učila o bogu, se družila z verniki, pa sem pač ugotovila, da se v veri ne najdem, da mi stvari zvenijo izmišljeno. Pa sem vero opustila.
Oseba Donch sporoča …
Še nekaj... Moja 95 let stara prapra-teta je rekla: "K maši hodiš, ko si star, ker se potem nimaš več kam dat."
Oseba Pia sporoča …
Ja narobe sem te razumela. :)
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend: Seveda je treba znanostjo povezvat s stvarmi... samo iskreni znanostjo... ne z zlagano evolucijo in še bolj z zlaganim postopkom c 14 ki totalno laže... če pa želiđ zvedet da je pa to res... moraš pa srce Bogu odpret in ne iskat svoj prav... S tem tudi zaključujem vse to... naprej ne bom več odgovorajal, ker pač iskreni boste tako in tako me kontaktirali. Lp Rok Friend
Oseba Donch sporoča …
Prov. Samo, da veš... iskrenost ni to, da si veren-> ("pač iskreni boste tako in tako me kontaktirali".)
Oseba Tista kr ena :) sporoča …
Tud sama bom zaklučla svojo sezono komentiranja na to temo počas :)

Rada bi sam še pripomnila, da sem se ko sem prebrala post, ki ga je o veri na svoj blog napisala Pa3cija v njem še najbolj našla - tako da GO PATRICIJA :) Čeprav sama redno hodim v cerkev se mi zdi, da je najbolj pomembna ta energija, ki jo čutiš od Boga oz. od nekoga višjega in ki ti daje vero v nekaj več, upanje da ti nekdo stoji ob strani in s katerim lahko v miru klepetaš kjerkoli si (p.s. Sama vidim in štejem Boga pod svojega čudovitega ful kul prijatelja pa čeprav ga nimam dodanega na Facebooku :)
Oseba Unknown sporoča …
Rok. Nisem ne vem kak filozof samo sem mnenja da je s teboj nekaj narobe. Ali imaš probleme v osebnem življenju ali pa je nekaj drugega narobe stabo. Konec koncev je to, da si preveč navezan na boga sigurno napaka.

Obnašaš se tako kot, da bi jaz prebral knjigo o psih in mislil, da zdaj vem kaj pes misli in ga razumem ko laja. Na-a.
Oseba Anonimni sporoča …
"čista prevara je... lejte prašič ma najbolj podoben dnka človeku... ne opica,..."

znanost zanikas z znanstvenimi dejstvi (dnk...?!), neki ti ne stima...

drugace pa, btw., znanost in religija pogosto hodita z roko v roki. morda ne ves, ampak mnogo visoko izobrazenih ljudi (od odvetnikov - pa dobro, tej res niso znanstveniki, do raznih dohtrjev) je fejst vernih.

pa preden me totalno znegiras,in trdis, da nisem spoznala boga, vzemi v obzir, da se za/proti religiji v tem postu niti nisem opredelila.

f.
Oseba Anonimni sporoča …
Rok Friend: Še za konec... "Prosite in boste dobili! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! Kajti vsak, kdor prosi, prejme, in kdor išče, najde, in kdor trka, se mu odpre." MAtej 7,7-8

"Vse, kar želite, da bi ljudje vam storili, storite tudi vi njim. To je namreč postava in preroki."
MAtej 7,12

Želim vam obilo Božjega blagoslova v vašem življenju!
Oseba Anonimni sporoča …
a lahko bog nardi tak vlki kamen da ga še sam ne more dvignt?

Vera v boga je pomoje kr neki. Zacel se je tak da so si v zgodovini z bogom razlagal za njih nadnaravne pojme kot so ble razne nevihte ipd. Tudi otroke so imeli za božji dar, ker niso vedl kak pride do tega. Še danes v nekaterih državah mislijo da majo 14 otrok v eni druzini ker bog tako hoče, za kondom pa slišal niso. Vseskozi se pojavljajo nekater stvari, ki se dogajajo okoli ljudi kere nismo znal pojasnt in potem cez par 10 let znanost razisce pokaze in dokaze zakaj je to tak kak je. vse kar je je stvar vsesplošnega dogovora. V matematiki uporabljamo formule kot jih uporabljamo ker pač vsi ljudje na svetu uporabljajo iste formule na isti nacin. nevem tut zakaj rečemo rumeni rumena in ne zelena? ker se pač tko nastalo in ostalo skozi cel rod vsega clovestva.

Govoriti da je samo en bog pravi je tak ko da bi reku da smo sam slovenci ljudje, in potem bi isto govoril nemci, hrvati, mađari, finsci itd in bi pršli do vojn. In tako je tudi z veram, vsaka vera trdi da je njihova vera tista taprava in njih bog edini ki obstaja in zato pol pride do vojn. Te verske vojne so pa prpelale do vecje revscine v nekaterih drzavah ker je vse razen vojne indokazovanja svojega prav vse ostalo na stranskem tiru. In potem nastajajo pocasi vojne zaradi revscine, denarja in takih vojn ki so sedaj aktualne, zaradi nafte.

Vse je lepo in prav da ljudje verujejo, verjamejo v nekaj ker si drugace ne morejo razloziti nekaterih stvari. Ampak prosim ne še ostalih posiljevat s takim mišljenjem.

Vseh prejšnjih komentarjev nisem prebral, zaradi tega sm mogoče kej napisal kar je ze bilo povedano.

drugače pa še ena zanimivost. Če bi države po svetu obdavčle cerkev bi bilo recesije konec. In zakaj se cerkev nebi malo zrtvovala za vse ljudi in jim pomagajo? pa ne govorit zdej kao ja da vecina folka pluva po cerkvi zdej bi pa dnar, ker kolk vem gre lahko bilokdo v cerkev, in vsakemu bodo pomagal, na nek svoj nacin ampak bojo. in zakaj pol ne dajo dnarja? zakaj ga rabjo? a se ne hvalo skos kak je duhovništvo božji poklic? A gradijo kake nove cerkve? kolk js vem je 90% cerkva starih skor tolk kot vera sama.

Pač vsak ma svoje mišlenje, in js ne razmislam tak ko 100jko, js vernuih ljudi nimam za idiote. Za idiote mam tiste ki ne sprejmejo drugega razmisljanja kot je njihovo in se potem na takih debatah vtikajo v nekoga in mu hocejo dokazat da imajo prov. Noben nima prav, in vsak ima prav. Odvisno je le koliko imaš v glavi in da lahko dojameš da vsak razmišlja drugače.

urosK