Antena: Tehnologija

Donch: Pozdravljeni, dragi bralci! Naj vam opišem današnjo temo. Ko se zjutraj zbudim, pritisnem na gumb, priročnega, majhnega avtomatka, ta pa mi pripravi dišečo kavico, ki so jo včasih delale babice. Nato se oblečem in usedem na tople, usnjene, rdeče sedeže ter se odpeljem v šolo. Nekoč so hodili v šolo peš. V šoli vržem nekaj kovancev skozi luknjo, da mi avtomat skuha čaj ter naredi sendvič. Takšnega, kakršnega so včasih delale naše mame za zajtrk. Po pouku se uležem pred televizor, vklopim še računalnik, v ozadju igra radio, pogovarjam se po telefonu, na mizi pa zrem še v okvir, ki predvaja slike. Sama preživljam čas, ki ga je družina nekoč preživela skupaj. Dragi in drage moje- čas gre naprej in se razvija. In za vse to skrbi naša, ena in edina TEHNOLOGIJA.

Verjetno nam je vsem znano, da smo ženske z Venere, moški pa z Marsa. Kako ne, saj takšnega, in podobne reke, ljudje že dolgo vpletajo v naša življenja. Načini razmišljanja, aktivnosti, interesi in vrednote obeh spolov so tiste, ki med nami rišejo velike prepade. Ženske razumemo psihologijo žensk, moški pa psihologijo moških, in ravno zato se skupaj znajdemo tako dobro. Saj veste, tista privlačna skrivnostnost, ki je pri partnerju nikoli ne bomo razumeli.
Tako, kot so se Marsovi možje in Venerine žene vcepili v naše glave, tako še vedno tehnologija velja za moško področje. V veliki količini so seveda moški tisti »tehnični del« v družini, ki menjavajo žarnice, ki popravljajo omarice, obvladajo sestavo avtomobila, v minuti in pol sestavijo novo omaro ter, s prstom leve roke, z računalnika začarajo tisoč in eno možnost. Popolnoma se strinjam, da so moški veliko bolj domači s tehnologijo, kot ženske, vendar razlog ni v tem, da smo »glupe«, kot nekateri pravijo, temveč veliko večja moška angažiranost v takšne stvari. Da bi jaz sedela 5 ur pred računalnikom, da bi odtipkala »nevemkakšnostvar«? Ne, hvala. Pa vendar mislim, da ni res, da ne bi bile ženske zmožne takšnih stvari! Ravno nasprotno. V sodobnejšem času se razlike vidno manjšajo, preteklost in položaj žensk pa sta tako ali tako posledica takratne podreditve in manjvrednosti žensk v družini. Po mojem bi bila slika današnjega časa veliko bolj drugačna, če bi bili že od nekdaj enakopravni. Če ne drugega, bi bilo veliko več znanstvenic na svetu, kot jih je sedaj.
In kakšna je prihodnost tehnologije, ki se iz leta v leto dramatično razvija? V mislih imam še enkrat toliko robotizacije, ki jo uporabljamo sedaj, ter življenja še bolj poenostavljena s stvarmi prinesene h kavču. Čakajo nas še hitrejša potovanja, veliko več medsebojnih odnosov preko tipkovnic, verjetno usmeritev v drugačne poklice. Mogoče si bodo izmislili še net-sex! Nikoli ne veš…



100jko: Najprej naj takoj povem, da ne mislim, da so VSE ženske »glupe« kar se tiče tehnologije. Verjetno obstaja kar veliko žensk na svetu, ki vedo veliko o tem področju. Žal pa nobene ne poznam. :D Vsi vemo, da si je lažje zapomniti neumne stvari. Jaz sem na primer človek, ki zelo hitro (včasih prehitro) presodi človekovo znanje glede določene stvari. Priznam pa, da ko slišim izjave kot so: »Emmm 100jko kaj pa so XP-ji?« in »Meni je nekdo prestavil internet na računalniku in ga zdaj ni več...« vem, da se človeku ne izplača razlagati o tehnoloških zadevah. Ampak dajte no! Kako si lahko kdorkoli (ki ni z eno nogo v grobu) privošči, da ne ve kaj so windowsi in podobne zadeve? Iz leta v leto smo bolj odvisni od tehnologije in ravno to je razlog, zakaj bi se morali ljudje potruditi in malo pozanimati o napredkih. Če to ne storite zaradi sebe, storite to zaradi svoje denarnice. Ljudje kot sem jaz in moji sošolci, vas bomo zaradi tega neznanja lepo finančno odrli. Včasih mi je prav smešno koliko denarja ljudje plačajo za najbolj preproste računalniške storitve. Če želite, da vam nekdo namesti operacijski sistem in internet, boste ponekod odšteli tudi po 100 eurov. Veste koliko tisoč eurov bi jaz do sedaj že porabil, če ne bi imel takšnega znanja, kot ga imam?! Roko na srce, mislim, da je kaj takšnega še čista osnova računalništva. Ali ste videli nove modele avtomobiliov? Usedeš se notri in že začne vse piskati in utripati. Za nekatere avte nudijo celo inštrukcije, da vas naučijo uporabljati vse njegove funkcije. Ali ste videli nove pralne stroje? Imajo več tipk kot moj računalnik! Nekdo bi lahko lepo živel samo od tega, da bi stare babice učil uporabljati nove pralne stroje in ostale domače naprave. Zadnjič sem videl oglas nekoga, ki nudi inštrukcije uporabe pametnih telefonov in notesnikov. Malo je manjkalo, da bi ga poklical in ga prosil za te inštrukcije uporabe telefona. Lepo vas prosim, no! Mogoče pa smo res ljudje tako leni, da se nam ne da nič narediti. Mislim, da bo svet kaj kmalu prisilil ne-tehnološke ljudi, da se malo potrudijo v tej smeri. Do takrat pa... hvala za vaš denar.

p.s.: Klik klik na tipkovnico za blondinke.

Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
Dober zacetek
Oseba Anonimni sporoča …
ah Dona spet delitev na moške in ženske? Tolkrat si že govorila o tem, da je stavek 'moški so z marsa, ženske pa z venere' že primeren za tvoj nagrobnik. mensezdi da preveč cosmo bereš.
no js sama sem ženska pa mi useen rata ločit 64 bitni sistem od 32ga ampak sem le mal premal geek, da bi me motile izjave kot npr. kaj so xp-ji:)
Oseba Donch sporoča …
Anonimna... nisem nikjer v besedilu rekla, da smo ženske manj sposobne. Le, da imamo večinoma drugačne interese. Če se pa s tem ne strinjaš, potem pa morš bit neka možača. Ne vem...
Oseba Unknown sporoča …
Hehe ti si prva ženska ki jo jaz poznam, da sploh ve da ma sistem lahko 32bitov al pa 64. :D
Oseba Anonimni sporoča …
Pa faaak, s kom se vi družte? Retard planet?