Antena: Po čem si bomo zapomnili leto 2009?


Dona: Pozdravljeni, dragi najini. Upam, da ste lepo preživeli Božič ter se napili vseh njegovih opojnosti, ki jih prinaša lepota njegove tradicije.
Iz dneva v dan se čudim kako hitro res leti čas, kot vsi pravijo. Zdi se mi, da je bilo še včeraj, ko sem pisala članek o prihajajočem letu 2009, ko sem se pripravljala na silvestrsko noč ter, ko sem nestrpno čakala novo leto, z vsemi novimi spremembami, ki jih je prineslo. Vsako leto je nekaj posebnega in vsakega si lahko zapomnimo po velikih političnih spremembah, odmevnih zmagah ali pa naravnih katastrofah. Po čem si bomo torej zapomnili leto 2009?
Naj začnem kar s športnimi dosežki. Vsekakor bi si vsi Slovenci morali zapomniti tri velikane, letošnje športne scene: Majdičevo, Kozmusa ter nogometaše, ki nas bodo naslednje leto predstavljali na svetovnem prvenstvu v Afriki. Poleg medalj in rekordov pa nas je šokirala tudi novica, da se bo Primož Kozmus prenehal ukvarjati z metanjem kladiva.
Od televizijskih »uspešnic« si bomo zagotovo zapomnili resničnosti šov, Kmetijo slavnih, ki je imela do sedaj največjo gledanost. Vsekakor pa ne moremo mimo tisoče izpovedi, slovenskih »zvezd«, kot so Damjan Murko, Urška čepin, Salome ter, obetajoče se, avtobiografije Suzane Jakšič. Mislim, da je čas, da tudi sama napišem eno. To je sedaj »in«, pravijo.
Za vse dijake je pomembna tudi zastonj topla malica, ki jo je šola primorana zagotoviti vsem dijakom. Trenutno kaže, da je šlo samo za pred volitveno potezo, pa vendar se kljub nejevoljnosti politikov ter idejam, da bi spremenili ta zakon, dijaki vsaj dodobra najemo.
Leto 2009 pa so zaznamovale tudi, trenutno zelo odmevne, nepravilnosti. Na področju zdravstva se tako vijejo borbe glede neučinkovitega ukrepanja, v primeru umrlega dečka, hkrati tudi ženske, ki so ji, kot pravijo, po nesreči odrezali želodec, po policijskih razbitih avtomobilih zaradi nepazljivosti pri vožnji ter po tragični nesreči na avtocesti, zaradi opitosti voznika ter vožnje v nasprotni smeri.
Sama bom z novim letom poskušala pozabiti na vse slabo, kar se je zgodilo ter si v spomin vtisnila le lepe trenutke. Leto si bom zapomnila po uvrstitvi našega odbojkarskega kluba v drugo slovensko ligo, po drugi obletnici s 100jkom, po potovanjih v Tunizijo, Italijo, v Belgijo, na Nizozemsko ter v Grčijo, po izmenjavi s francozi ter vsekakor po obletnici najinega pisanja za predrago Anteno.

100jko: Po mojem se bo največ razočaranih gospodinj spomnilo leta 2009 po temu stavku: »Draga, oprosti za tako skopo darilo, ampak sej veš, recesija pa to...« Recesija je ena najbolj pogostih besed tega leta. Ljudje so jo vpili na ulicah, podjetniki so jo imeli za glavni razlog njihovega slabega profita, mediji pa so jo stalno omenjali med kritiziranjem naše vlade. Oh, predraga recesija, upam, da se boš letos dokončno poslovila, ker resnično ne vem, če bom preživel še eno leto govora o tebi. Seveda je letošnje leto zaznamovala še ena, tisočkrat napisana in povedana, beseda. GRIPA! Joj ojoj. Prašičja, kravja, piščančja in na koncu še kozja. Kdor je slišal zdravnika reči: »Imate gripo!«, je v nasprotju s prejšnjimi leti, odšel domov prestrašen. Letos se mi je prvič uspelo,potrkam na les, izogniti tej veliki grožnji. V tem letu so me najbolj motili »posebni« varnostni ukrepi, ki jih je naša država priporočala. Ne pustite ljudem, da kašljajo v vas! A res? Ne smem? Ne bodi nor! Jaz se nisem proti gripi nič kaj dodatno zavaroval, ker dokler imam večjo verjetnost, da umrem med prečkanjem ceste, se ene boge gripe ne bom bal. Haha. Ljudje si bodo leto 2009 še posebej zapomnili po super cepivu, ki so se ga bali celo zdravniki. Bravo!
Nekatere stvari pa bodo leto 2009 pustile v naših glavah še veliko po recesiji in gripi. V učbenikih bodo lahko naši otroci brali, da je to leto Amerika prvič dobila temnopoltega predsednika. Prav tako bo možno opaziti to letnico na nagrobniku dveh svetovno znanih oseb, igralca in plesalca Umazanega plesa Patricka Swayzija in seveda kralja popa Michaela Jacksona. To leto je tudi leto, ko bomo vsi vozniki izgubili naša rozasta vozniška dovoljenja in jih nadomestili z novimi, v obliki kartice. To je pa tudi vse iz moje strani.
Vsem skupaj vam z Dono želiva najlepše v novem letu, ki prihaja. Da se znebite prašičjih repkov, denarnih težav ter najdete tisto, kar vam je manjkalo v tem letu.

Komentarji