Antena: Facebook



Dona: Pozdravljeni dragi bralci, neznanci in vsi tisti, o katerih lahko z enim klikom izvem zelo veliko, mogoče še več, kot bi hotela. Ravno prejšnji torek, 9. februarja, je bil dan posvečen varni uporabi interneta, z njo pa posebej izpostavljen tudi vedno bolj popularni Facebook.

Gre za družbeno spletna stran, ki je bila ustanovljena 4. februarja 2004. Brezplačen dostop do strani omogoča uporabnikom, da se povežejo na eno ali več omrežij in tako lažje komunicirajo z ostalimi ljudmi iz istega omrežja. Ustanovitelj Facebooka je Mark Zuckerberg, ki je spletišče izdelal kot študent na univerzi na Harvardu. Na začetku so lahko bili člani spletnega mesta le študentje harvardske univerze, kasneje pa so lahko člani postali še študentje ostalih univerz, dijaki ter vsi, stari več kot 13 let. Spletna stran ima, po celem svetu, več kot 150 milijonov aktivnih uporabnikov. Je tudi najbolj priljubljena spletna stran za nalaganje fotografij, saj jih dnevno naložijo kar 14 milijonov. Glede na priljubljenost strani se je v svojem kratkem obstoju Facebook že srečal z nekaterimi kritikami in nasprotovanji, predvsem zaradi nezagotavljanja zasebnosti, političnih prepričanj njegovih ustanoviteljev in vprašanj cenzure.

Dandanes Facebook ni le zabavna stran, temveč nujno zlo, ki omogoča sprotno pridobivanje novih informacij o ljudeh okoli nas. Iz strani, ki predstavlja profile ljudi, je Facebook postal dnevna soba za popoldanska srečanja mladih ter glavna tema pogovorov v družbi. Facebook ali, po naše, Knjiga obrazov je nekako nov način uporabe prostega časa ter navezovanja prijateljstev skozi Facebook klepetalnico ali s sporočili.

Pa sedimo v moj fotelj ter pobrskajmo po tej spletni strani. Moje ime, priimek ter ostali podatki, ki sem jih bila pripravljena deliti s svetom. Le- te so podprti z nekaj albumi mojih fotografij ter fotografij prijateljev. Klik na prvo stran nas sooči s tisoče novimi »stanji«, kot so: Danes je beden dan, Dona Y gre na trening, Miha X je zaljubljen, itd. Zraven se pojavijo predlogi za nove prijatelje, obvestila o novih zaljubljenih parčkih, vabila na različne zabave in prireditve ter obvestila o bližajočih se rojstnih dnevih prijateljev, katerim je omogočeno pošiljanje navideznega darila ob voščilu. Torej, malenkosti, ki smo si jih nekoč mogli zapomniti ter biti pozorni na njih, so danes postale vsakodnevna nuja, rutina. Milijone rojstnodnevnih želj, ki slavljencu pomenijo le kup odvečne pošte in nič več. V spletno stran pa so zajete še mnoge reklame, aplikacije, kvizi in igre.

Torej, spletna stran, ki vsebuje popolnoma vse. In omogoča navidezna prijateljstva s celim svetom, z ljudmi, ki te v resničnem življenju komajda pozdravijo. Še malo, pa bo Facebook sam skuhal kosilo, ljudje pa se bomo preselili na pisalno mizo.


100jko: Facebook je bljek. Imam ga vrh glave! Ko sem se prijavil, sem gledal vanj kot tele v nova vrata, saj mi ni bilo jasno, zakaj bi takšna stran pomenila tolikšen BUM med ljudmi. Namreč, že pred Facebookom so obstajale takšne spletne strani, ki so ponujale podobne storitve. Zdi se mi, da Facebook ubija internet. Blogov in osebnih spletnih strani se skoraj več ne obiskuje, saj se vsi podatki, ki smo jih ponavadi iskali, nahajajo na enem mestu. Razlika med enim in drugim je le milijon zdolgočasenih ljudi na “Fejsu”, ki preži na nove posodobitve.
Kar naenkrat ni več pomembno kaj napišeš na internet, saj so ponavadi ravno največje neumnosti najbolj komentirane. Tu so lahko tudi največji bedaki največji carji. Napišeš “Moj pes si liže rit!” in dobiš na to izjavo 40 ravno tako pametnih komentarjev. Zdi se mi, da so se ljudje, ki so na internet dajali kvalitetno vsebino izgubili v vsej tej množici bebcev.
Pojdimo k drugi stvari. Facebook si pridržuje pravico uporabe vaših podatkov, slik in video posnetkov. Ali si predstavljate, da bi vašo sliko facebook prodal neki oglaševalski agenciji, katera bi vas dala na jumbo plakat? Ali se sploh zavedamo kaj počnemo? Sami sebi uničujemo ugled, ki si ga bomo mogoče želeli imeti v prihodnosti. Si predstavljate vaš razgovor s bodočim šefom? Vse bo lepo in prav do trenutka, ko vas bo “pofejsal”. Ali si potem predstavljate možnost za pridobitev želenega poklica, ko pa ste na vsaki tretji sliki pijani kot deska? Sam si že ne bi želel takšnega delavca.
Sicer pa tudi jaz delam prevelik problem iz tega. Zelo mogoče je, da bo Facebook ena od stvari, ki bodo trajale samo kratek čas. Kmalu se ga bodo ljudje naveličali in izgubil bo svoj sijaj. Do takrat se bomo pa pač fejsbokali...

Komentarji