Zimske počitnice


V trenutni »dirjajoči dobi«, skozi katero švigamo z vedno večjo hitrostjo, postaja prosti čas samo ena izmed utopičnih idej, ena izmed besed, za katero bomo kmalu lahko rekli, da so jo uporabljali naši predniki. Življenje kar naenkrat ni več razdeljeno na jasno zarisana obdobja, kar je posledica zahtev po daljšem šolanju in daljšem delovnem času. Zahtevani so hitri odzivi, mnoge selitve ter 100% pripravljenost. Pojmi, ki so vedno bolj prisotni, so prezaposlenost, preobremenjenost in požrtvovalnost, kar se vedno bolj odseva na našem življenju, tako fizično kot tudi duševno. Strokovnjaki v zadnjih letih zaznavajo večjo prisotnost stresa, debelosti in drugih težav, ki jih povzroča pomanjkanje časa zase ter najbližje, kar pogosto vodi tudi k neutrjeni zvezi, prepirom ter ponekod propadu družine.
Torej, ljudje potrebujemo več časa zase ter jasno zarisano mejo med šolo/službo ter zasebnim življenjem.
Kolikor vem, pa imamo v Sloveniji še kar veliko srečo glede številčnosti počitnic za osnovnošolce, dijake in študente, kot tudi prostih dni in bolniškega ali porodniškega dopusta za odrasle.

Če bi povprašali osnovnošolce, dijake in študente, kateri del šolanja jim je najbolj všeč, bi vsaj dve tretjini odgovorili, da so to počitnice. Torej čas, ko se lahko odklopimo od vsakodnevnega stresa, ki ga povzroča kopica testov, ustnih spraševanj in seminarskih nalog ter ga nadomestimo z zabavo, prijatelji in dolgim spanjem. Najhujši je sam prehod iz počitnic nazaj v šolo, torej vrnitev na stare tire, polne obveznosti, ki pa vse bolj zahtevajo tudi delček prostega časa med počitnicami. Učitelji na počitnice ne gledajo več, kot na čas za sprostitev, temveč na čas, ko se šoli lahko posvetimo tudi doma ter se naučimo vsega, za kar do tedaj nismo imeli časa. Zato se pogosto zgodi, da imamo učenci ogromno domačih nalog, priprav na teste ter zahtev po seminarskih nalogah ravno v času počitnic in tednu po počitnicah. Pa takšen prosti čas! Tako se tistega »usodnega dne« pred povratkom v šolo po celotnem spletu razprostirajo pritožbe, nervoza in slaba volja, zaradi nepripravljenosti na obveznosti, ki se samo še nabirajo. Konec počitnic je tako zaznamovan z gesli, kot sta na primer: »Komaj čakam naslednje počitnice« in obuditev Smolarjeve pesmi »Jaz ne grem v šolo«.
Torej, zimske počitnice. Kako zelo dobrodošle ste!



Ljudje na splošno zelo radi odštevamo dneve do najljubših datumov, kot so datumi rojstnih dni, obletnic, praznikov in počitnic. Tako se v času februarja, predvsem mladi, začnemo veseliti zimskih počitnic, ki se raztezajo konec mesca. Ljubljančani, Mariborčani in Ptujčani si odpočijejo v tednu po Valentinovem (15.2.- 19.2.), ostala območja pa imajo počitnice zadnji teden, torej od 22.2. do 26.2.
Zimske tako spadajo med štiri glavne počitnice, ki kraljujejo vsaka v svojem letnem času. Zanje so značilne različne aktivnosti na snegu. Tako se ljudje večinoma odpravimo na smučanje, nekateri pa uberejo drugo pot, na primer sproščanje v toplicah.
Če ste torej naveličani zimskega spanja, kupa prašnih knjig ter dolgočasnih TV programov, vam v prihajajočih počitnicah želimo veliko aktivnosti ter vam predstavljamo nekaj idej:
· Agencije ponujajo poceni dopustovanja v hotelih, hiškah in apartmajih tako v tujini, kot tudi na najbolj priljubljenih smučiščih v Sloveniji, kot so Rogla, Vogel, Kranjska Gora in Mariborsko Pohorje.
· Ponujene so možnosti obiska šole smučanja, teka na smučeh ter tudi bordanja, ki iz leta v leto postaja vedno bolj priljubljeno ter med mladimi velja za bolj »kul« dejavnost.
· Udeležimo se lahko tudi različnih tečajev, ki povezujejo smučanje z učenjem tujih jezikov (predvsem angleščine, nemščine, francoščine in španščine) ali smučanje v povezavi z drugimi športi (odbojka, nogomet, atletika, tenis)
· Privoščimo si lahko teden razvajanja v toplicah, kjer bomo deležni številnih masaž, razvajanja v savni ter različnih bazenih in jacuzzijih.
· Tisti, ki imate raje eksotiko ter ne marate zime, se lahko odpravite v tople kraje. Priporočamo: Avstralijo, Bali, Tajsko, Egipt…

Komentarji