Aditivi v Coca-Coli




Živeti zdravo, živeti polno, živeti barvno, je moto različnih politik v današnjem času. Pa vendar, kaj sploh je zdravo? Gibanje na onesnaženem zraku? Voda iz pipe, ki s seboj prinese tisoče različnih primesi? Hrana mavričnih barv, ki vsebuje več slabega kot dobrega?

Predstavljam vam ugotovitve seminarske naloge, katere namen je bil ugotoviti kaj so aditivi, toksičnost, vrste aditivov, njihov namen ter kateri aditivi so primerni za uporabo v živilski industriji.
V praktičnem delu sem primerjala več znamk Coca-Cole, pri čemer sem se osredotočila na najbolj zastopane aditive ter njihov vpliv na naše zdravje.



Izmed osmih analiziranih Coca-Col je najboljša Coca-Cola original, saj ne vsebuje umetnih sladil. Uporabljena sladila predstavljajo največje razlike med Coca-Colami. K tistim, cenejšim in posebnim (»sugar free« ali »zero« ali »light«) je dodanih veliko drugih sladil namesto pravega sladkorja, kar sicer zagotavlja manjši vnos kalorij v naše telo, po drugi strani pa prinaša s seboj nevarnosti kot so karcenogenost, težave s prebavljanjem snovi, poškodbe na modih.

Problem predstavlja tudi fosforna kislina, ki zmanjšuje kostno maso pri ljudeh ali vodi celo v osteoporozo.



To je to.

Komentarji

Oseba Anja sporoča …
pepsi je še zmer d best :D