Poletna zabava in adrenalin

Da plavanje in sončenje ne bi dolgočasilo tistih, ki se izogibajo rutini, ki jo prinašajo topli meseci, se vedno več ljudi odloča, da bo v času poletja poiskalo svoje meje, se preizkusilo v čem nevarnejšem in norem, zaradi česar se jim bodo kolena tresla še mesece po tem.

Kako izbrati pravo adrenalinsko bombo?
Ponudb, ki nudijo obilo zabave ter adrenalina, se v Sloveniji kar vrsti, kar dodatno omogoča tudi raznolik relief naše male državice. Za vas, dragi bralci, smo poiskali najbolj nore in nepozabne adrenalinske športe, ki so ponujeni pri nas, zato najprej podrobno preberite naše predloge ter se glede na opise odločite, kaj si najbolj želite. Na dobrem, starem internetu nato poiščite najcenejšo ponudbo izbranega športa, se dogovorite s ponudnikom ter zapišite letošnje poletje v svoj spomin, kot najbolj noro!

VODNI ADRENALINSKI ŠPORTI

Na zahodu, se skriva prekrasna biserna reka Soča, ki ponuja vam in vašim prijateljem rafting, hydrospeeding , canyoning in vožnjo s kajakom.

Rafting je vožnja z gumenjaki po divjih vodah, ki postaja iz leta v leto vedno bolj popularna. Za rafting ni potrebno imeti nobenega predznanja, pa tudi starost in fizična kondicija nista pomembni. Vodna dogodivščini traja od 1h 30min, lahko tudi do 2h 30min. Cena na osebo pa je nekje med 30 in 40 evrov.

Hydrospeeding na Soči je trenutno eden izmed najbolj "hip" adrenalinskih športov. Gre za spuščanje po reki, s posebno oblikovanim čolničkom »hydrospeedom«, ki je podoben srfu. Krmari se ga s plavutkami, pred udarci skal pa vas ščiti posebna obleka. Za tako vrsto zabave boste odšteli okoli 45 evrov.

Canyoning je zahtevnejši šport, ki vsebuje plezanje, plavanje in pohodništvo. Gre za extra adrenalinsko preživet čas, ko se z izkušenim vodičem podate v ozke struge potokov in rečic, se spuščate po slapovih, plezate po vrveh in skačete v kristalno čiste tolmune. Canyoning spada cenovno v isti razred, kot Hydrospeeding.

Vožnja s kajakom pomeni spust po reki v majhnem čolničku, ki ga krmarite z veslom. Gre za samostojni šport, ki ga lahko opravljate brez mentorja. Športna društva ponujajo, poleg posojanja opreme, tudi tečaje.

Poleg Soče pa nam Slovenija ponuja tudi druge mirnejše reke, ki so super priložnost za družinske spuste s kanujem, malo dragocenega morja, kjer se na potepanje lahko podate z izposojenim pedalinom, čolnom, vodnim skuterjem ali pa si podvodni svet ogledate v vodstvu z izkušenimi potapljači.

ZRAČNI ADRENALINSKI ŠPORTI

Ljudje smo si že v davni preteklosti želeli leteti. Razvoj letalstva nam tako danes omogoča zaužiti trenutek svobode, ki jo daje pogled s ptičje perspektive na Zemljo.

Gore in visoke planine v Sloveniji služijo kot odskočna deska skakalcem s padalom in zmajarjem. Za tiste, ki si želite mirnejšega ogleda iz zraka, priporočamo polet z balonom s svojim partnerjem ali pa polet z jadralnim letalom. Za polet z balonom boste odšteli okoli 100 evrov na osebo, za polet z jadralnim letalom pa okoli 80 evrov na osebo.
Tisti, ki si želite še več adrenalina, pa se lahko preizkusite v skoku s padalom iz letala, ki ga izvršite skupaj z inštruktorjem.
Že nekaj časa pa je najbolj »in« Bungee jumping, prosti skok iz mostu, medtem, ko ste privezani na elastično vrv. Priporočamo skok iz edinega naravnega bungee jumpa v Sloveniji, ki se nahaja v Solkanu. Tam vas čaka 55m prostega pada nad reko Sočo. Skok stane 45 evrov.

KOPENSKI ADRENALINSKI ŠPORTI

Če morda niste ljubitelji vode in višine, pa lahko ostanete kar na trdnih tleh, ki prav tako ponujajo veliko adrenalina.

Podajte se v adrenalinski park, kjer lahko preizkusite svojo voljo ter meje strahu na orjaški gugalnici, adrenalinskem sankališču, višinskem poligonu, adrenalinskem trampolinu in mnogih drugih atrakcijah. Adrenalinski parki se nahajajo na Mariborskem Pohorju, v Škofji Loki, v Tolminu, cene pa se razprostirajo nekje med 30 in 40 evrov.

Za večje skupine priporočamo Airsoft in Paintball. Airsoft je vojaški simulacijski šport, kjer so uporabljene replike orožij, izvaja pa se v gozdu. Pri Paintballu pa se nasprotujoči si ekipi streljata s, tako imenovanimi, markerji, ki izstreljujejo barvne kroglice. Paintball se lahko izvaja v gozdu ali pa na postavljenem poligonu. Priporočamo, da ste pri iskanju ponudnikov teh dveh športov vztrajni, saj se cene na osebo lahko razlikujejo tudi za 30 evrov.

Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo super, če bi nenadzorovano padali in se kotalili po različno valovitem terenu, ne da bi se poškodovali? Zdaj je to mogoče. »Zorbing« je odgovor! Gre za ogromno žogo, kjer vas lahko, največ 2 osebi, varno pripnejo na sedeže znotraj žoge, narejene iz posebnega PVC-ja in vas spustijo po posebni Zorb progi, ki je dolga 130m. 1 spust stane na osebo od 15 do 20evrov, možen pa je tudi najem Zorba za cel dan.

Ali so slavni tudi ljubitelji adrenalinskih športov? Antena je podrobneje preiskala zadevo:

Mojca Mavec, voditeljica: Sem ljubiteljica športa in me vsake toliko časa zanese tudi v adrenalinske vode. Ravnokar sem se vrnila iz Poljske, kjer sem kajtala, saj veste, surfala s pomočjo padala. Drugače pa me moja najhujša adrenalinska izkušnja popelje v čase, ko sem bila še novinka na televiziji in me je urednik poslal skočiti bungee iz enega najvišjih mostov v Evropi.

Tanja Ribič, igralka: V življenju imam dovolj adrenalina, zato ne potrebujem adrenalinskih športov. Mogoče me mika kakšna vožnja z gokartom, drugače pa včasih razmišljam, da bi skočila iz letala s padalom, pa me nato ob misli na družino in nesreče, ki bi se lahko pripetile, mine.

Komentarji