Antena: Krompirjeve počitnice

Dragi šolarji in šolarke! Minilo je točno eno leto od kar smo se zadnjič videli. Pogrešale smo vas in vaše sproščene nasmehe, ki jih dejavnosti v šoli pogostokrat izbrišejo z vaših sijočih obrazov. Jesen listje že vztrajno oblači v tople barve, kostanj že kraljuje ob letošnjem moštu, vaše krompirjeve počitnice pa se veselimo ponovnega snidenje z vami!

Za počitnice bi lahko dejali, da so najljubši del šole, za večino šolarjev. Nastopijo vsaka dva meseca ter trajajo v povprečju kakšen teden, z izjemo poletnih počitnic. Poleg poletnih poznamo še tri, nanašujoče se na letne čase: zimske počitnice, ki nastopijo februarja, pomladne počitnice, imenovane prvomajske, ki nastopijo okoli prvega maja ter jesenske počitnice, poznane kot krompirjeve, ki se letos začnejo 25. oktobra ter trajajo do 2. novembra, saj zajemajo še Praznik vseh svetih ali Dan mrtvih, ko se spomnimo vseh preminulih ter v velikem številu obiščemo njihove grobove.


Krompirjeve počitnice v preteklosti
Jesenske počitnice so v Sloveniji uvedli leta 1993, poimenovanje pa smo povzeli po nemških »Kartoffelferien«. Ker so v preteklosti počitnice prilagajali domačim opravilom, so namesto kakšnih »kostanjevih«, raje uvedli »krompirjeve počitnice«. Le-te niso bile namenjene počivanju, zabavi in poležavanju, pač pa delu na polju. Torej, kadar je bilo doma veliko dela, so razglasili enotedenske počitnice.

Počitnice danes
Krompirjeve počitnice so namenjene vsem osnovnošolcem in srednješolcem, da se lahko po dveh mesecih šole malo razvedrijo in si spočijejo. Počitnice, v primerjavi s preteklostjo, danes pomenijo dolgo spanje, brezskrbne dneve, pogoste zabave, vse bolj pa šole zahtevajo tudi »medpočitniško učenje«, kar pomeni, da zahtevajo od učencev, po koncu počitnic, prebrane knjige za domače branje, narejene veliko domače naloge ter naučeno učno snov za teste po počitnicah.


5 stvari, ki jih moraš narediti v času Krompirjevih počitnic:
1. Udeleži se zabave na noč čarovnic ter zmagaj z najbolj inovativnim izgledom!
2. Izreži najbolj strašno bučo v svoji ulici!
3. Povabi prijatelje na »Večer groze« ter pripravi eno izmed najbolj popularnih grozljivk vseh časov!
4. So tvoji popoldnevi dolgočasni? Naberi kostanj ter organiziraj kostanjev piknik!

Komentarji