Watafak 1. - Študentski boni


Novi režimi študentskih bonov so prinesli strožji nadzor nad porabniki, kar pomeni, da jedo subvencionirano hrano le študenti in ne celotna družina, kot se je prakticiralo včasih - bravo! Uporaba elektronskih bonov je enostavna, topel obrok lahko jemo dvakrat na dan, med 8. in 20. uro, med posameznima obrokoma pa morajo preteči 4 ure. Ura sicer med drugim ne ustreza študentom arhitekture, ki smo v večini nočne ptice. Medtem ko se delo zavleče do ranega jutra, dopoldan prespimo in z boni ujamemo le en študentski obrok. Smola za nas.


Poleg boljšega nadzora nad uporabo bonov, so na dan na drugi strani prikapljali tudi mnogi "watafaki", ki so po mojem le zdolgočaseno ustrahovanje "ta-višjih" in zapikovanje v nesmisle.

"Osebni dokument, prosim." Watafak!? 
Rada bi razumela, zakaj so predpisi za preverjanje osebnega dokumenta tako strogi. Glede na to, da se elektronskih bonov (zaenkrat) ne da pretentati, bi moralo biti vseeno kdo bo jedel obrok. Stvar je namreč zelo preprosta - t.i. zloraba bona za neštudenta bi namreč pomenila le, da bo lastnik bonov naslednje 4 ure lačen. Država pa v nobenem primeru ne bo oškodovana, saj se številčnost bonov na študenta ne spremeni, prav tako subvencija ostaja ista.

Zaradi nepregledanega dokumenta se je sankcija izvedla v meni ljubi restavraciji, v bližini domačega kraja. Zavedajmo se - v vasici se je prehranjevalo 100 študentov, od tega jih je 20 vsak dan izkoristilo študentsko kosilo pri istem ponudniku, kjer strežejo le 4 osebe. Prihajali bi jesti na bon v ponedeljek, torek, sredo, četrtek, pa bi nas v petek še vedno ista kelnarica vprašala za osebni dokument. Se vam ne bi zdelo smešno? Za redno stranko morda žaljivo? Nevljudno? Neumno?

"Veljajo samo dodatki iz jedilnika." Watafak!?

Da bi razumeli naslednji nesmisel, ki se mu vedno znova nasmejem, vam postavim vprašanje.

Imejmo v mislih picerijo, ki na študentski bon ponuja navadno pico + 1 zelenjavni dodatek. V čem je razlika med navadno študentsko pico z nacho sirom ter navadno študentsko pico in nacho sirom v skledici posebaj?

V prvem primeru bi inšpektor zagrozil z odvzemom študentskih bonov restavraciji. Po besedah kelnarja naj bi že dobili opomin zaradi strežbe hrane, ki ni na študentskem meniju. K temu prištevajo tudi ne-zelenjavne dodatke, ker niso v skladu z zakoni. Kot velika ljubiteljica nacho sira, ga tako vedno plačujem in jem posebaj. V čem je finta? Ne vem.

Imate podobne izkušnje s takšnimi bedarijami? Vabljeni h komentiranju.


Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
Preberi si Pravilnik o subvencioniranju študentske prehrane in ti bo vse jasno.

Sicer pa ti nihče ne vsiljuje uporabo bonov in so le dobra volja države. Take it or leave it.
Oseba Dona sporoča …
Rubrika je zasnovana kot majhne dnevne watafak opazke. in mislim da so bralci dojeli, da ne bom govorila o hudih kritikah - ki so morda bolj izpostavljene v drugih postih. ce me bo danes napadel ponoreli pes, bo to pac wtf tema in ne bo pomenila, da sedaj sovrazim pse in se bom mojim odrekla. Ne?

v prvem odstavku pa lahko razberes, da toplo pozdravljam bone in strozji nadzor s telefoni.
Oseba Anonimni sporoča …
dnevne watafak opazke???
na bone le študentje in ne celotna družina???
...in na vsak delovni dan ti pripada en bon!!!
ne vem al živiš na drugem planetu, ali je samo izkoristek tvojih možganov minimalen??
Oseba Donch sporoča …
Pa jaz mislim, da je prav, da familije več ne hodijo jesti na študentske bone, pa da je to malo bolj pošlihtano.

In glede števila bonov na dan tudi nisem rekla, da mi je slabo. Samo, da jih ne uspem izkoristit.

Ne vem zakaj moraš biti tako žaljiv in nesramen? Zakaj ste ljudje tako nestrpni in napadate vse naokoli?

Reči kaj hočeš, smešno je posebej naročat nacho sir, ker se gostilna boji izgubiti pravico do študentskih bonov.

Oseba spelupola sporoča …
Najbolj wtf okol teh bonov je časovna omejenost. Jst sem vedno lačna okol osmih. Pa še butasto je, če hočeš dostavo, pa moreš že ob petih klicat, da boš lahko študentsko jel.

Sej je lepo, da nam omogočijo bone, sam ta časovna omejitev mi pa ne gre v glavo. Raj bi omejil kuk na dan lahko ješ, ne pa kdaj. Če že..
Oseba Nejc sporoča …
@Špela, sej so omejil kolk na dan lahko ješ (2x). Časovna omejitev pa je zaradi tega, ker se je po 8 uri jedla samo še nezdrava hrana (fast foodi in pice)...Fora študentskih bonov pa je študentom zagotoviti zdrav obrok...

Nadzor z osebnimi dokumenti je po mojem bolj zaradi tistih, ki se vpišejo samo zaradi statusa in bi potem za lep denar prodali svoje bone - na način da tam, ko si zrihtaš bone namesto s svojim telefonom kličeš s telefonom od osebe, kateri si jih prodal... Tako se ti bonom odrečeš za lepe kar lepe ;)