TemaTedna: 1. november

Toplo-obarvano listje zopet krasi zelene trate, nežna tišina in mir padata nadme ter kličeta k preteklim spominom, k pozabljenim sorodnikom. Leto je naokoli in čas je, da ponovno obiščemo grobove naših prednikov, v katere vložimo toliko denarja za nakup sveč ter vencev, zaradi katerih panično letamo zadnje minute po rože in neumorno iščemo parkirni prostor. Po resnici povedano: prav sovražim takšna letanja!

Najbolj žalostno pa je to, da ljudje hodimo na grobove večinoma zaradi drugih in šele na drugem mestu zaradi spoštovanja do umrlih. Zdi se mi, da se tega sploh ne zavedamo. Iz leta v leto stokamo, kako se nam ne da, a vseeno se vestno vračamo. Zakaj? Na grobove se vračamo, da ponovno srečamo sorodnike ter prijatelje, da ogovarjamo ljudi, ki hodijo mimo, ter prižgemo svečko za umrlega tistih, ki jo je prižgal na grobu našega. In še vedno smo tam… v temnih oblekah mirno ždimo, se tresemo na mrazu, ter opazujemo. Čakamo na zadnji »amen«. Najlepši del tega praznika je vsekakor večer, ko pokopališče zasije v soju neštetih luči.

Praznik Dneva svetih je še eden izmed mnogih, ki nam izprazni denarnice, le zato, da bi bil naš grob najlepši v okolici. Sprašujem se, če se bo glede na vestnost obiskovanja danes, sploh še kdo spomnil name, ko bom pod zemljo. Svečke v istih barvah, prosim!

Komentarji

Oseba bloodi sporoča …
Lepo si napisala kot zmeraj, samo najbol žalostno je pa to da več dnarja ljudje dajo za frizerja pa obleke kot pa za same sveče in cvetje. Obstajamo pa tud taki ko gremo tud ko ni 1. novemer svečko prgažt;):)
Oseba Donch sporoča …
Včasih mam kr občutek krivde, ko se na dedka, ki ga sicer nisem poznala, spomnem samo na ta dan... pa še to se sama s sabo borim, ko se mi ne da na pokopališče.
Vsako leto se manj zanimam za take stvari, kljub temu,da vem da to ni lepo.

Pomoje bi bilo zanimivo, da bi ta dan potekal drugače... mogoče, da bi doma ob sliki umrlega prižgali svečko. Ali, da bi se zbrala družina na kosilu, in mogoče skupaj obujala spomine na umrlega... ne vem, ne vem..
Oseba Anonimni sporoča …
Bolj se ne bi mogla strinjat s tabo. Sama sm istega mnenja...
Za sveče, ikebane itd. zapravimo pravo "premoženje". Zakaj? da bi nam drugi lahk zavidali, sami pa bi ogovarjali tiste, ki si tega vsega ne morejo privoščit...
Tut sama zarad tega enostavno nočm na grobove.. če pa že,pa res samo zvečer ko skor nobenega več ni, in lahko obujam spomine na umrle.
Oseba bloodi sporoča …
Ka ti ko boš enkrat umrla boš raj vidla da maš grob kr neki al da maš svečke pa ikebane? Ne vem kak je pr vas, ampak mi mamo grob skus urejen pa neki gor...dnar gor al pa dol...
Oseba Unknown sporoča …
ko bom umrla se verjetno ne bom več sekirala glede izgleda svojega groba. seveda je lepo, ko veš, da bodo ljubljeni poskrbeli za izgled groba, ampak blood, se ti ne zdi, da smo iz vsakega praznika naredili "booom", ki nam prazni denarnice in nam da občutek zadoščanja, ko za velike denarje okrasimo vse okoli?
Oseba Donch sporoča …
zadnji komentar je donin :D:D
Oseba bloodi sporoča …
Ne, men se ne zdi :D