TemaTedna: Extra začinjena narečja

Ravno raznolikost je tista, ki poskrbi za monotonosti ter jih preslika v zanimive, včasih šifrirano zahtevne stavke. Prihajam iz takšnega konca Slovenije, v katerem naj bi bila govorica kar podobna knjižnemu jeziku, zato so spremembe okolja tako še bolj zanimive. Ljubim narečja, ljubim zavedanje o pripadnosti. Rada poslušam mehko, rahlo zapeto primorsko narečje, ter malo bolj grobo in težko razberljivo prekmurščino. Vendar... vse ima svoje meje. Zelo nerada se znajdem v družbi ljubljanskih, prevzetih, poslovenjenih fraz in interpretiranj besed.
"Preden kofico podrinkam, si jo posweetkam še s šugerčkom."
Fuj in fej. Temu ne bi nikakor rekla obogatenje našega jezika z modernimi slengovskimi izrazi, temveč popačenje. Da ne poudarjam veliko oddaj z voditelji, ki zavijajo po ljubljansko, v kateri ti razložijo "kok na easy si kak muvi aploudaš na Frende in Flirt" in poplavo sinhronizacij (Garfielda, Nemota,...) zaradi katerih nisem samo enkrat pobegnila iz kina. Velik plus dajem zato slovenskim filmom, ki nam postrežejo vse prej s čim drugim kot pa kvakanjem.

"Pa odi u kukel vun, pa štej te žute bukve, če nedeš moučat notr."

Komentarji

Oseba Goldy sporoča …
Stara ejga, sm zanč doga walku po parku pa se mi je piđn pošitnu na hetko... kter bed lak :)
Oseba Anonimni sporoča …
ne sej vse lepo in prov. ampak morš ločevat tud med ljubljanskim narečjem in popačenim narečjem, ki vsebuje te zloglasne angleške polcitatne besede. ker kokr js vidm, si ti oboje vrgla v isti koš. verjem, da bo redko kter mau bol pr seb ljubljančan govoru tako kokr si ti tle napisala, če pa že bo, pa se bo večina zajebavala. razen redkih izjem kajpada.
drgač pa se strinjam glede butastih sinhronizacij in tv voditeljev. Zravn bi dodala še glupe slo. kao nadaljevanke, ker se morm dostkrat prou pomatrat da razumem, kaj sploh vpijejo.
kul blog drgač =)
Oseba Anonimni sporoča …
pa ka s STOJKOtom skos iste poste pišeta skor.. dolgocajtneža.. pa polnopravnosti na enem pokakanem blogu ne boš dobila se mi zdi xD

:w
Oseba Anonimni sporoča …
drgač je pa to tema tedna in spada pod blogorolo in s tem se da zasluzit neki dnara se mi zdi ce te izberejo. ampak ok..tvoj blog je itak d best...


lp
Oseba Anonimni sporoča …
pa ka s STOJKOtom skos iste poste pišeta skor.. dolgocajtneža..

Strinjam čist..nimam slabga mnenja glede tvojga bloga..je vse super..mal kdo ma tako bogat besedni zaklad.. ampak ni pa treba d mata skos iste teme.. no ubistvu je bol stojko tisti ki ´´kopera´´ tvoje ideje.

Drugače pa kot sm že prej rekla, res lep blog. pohvalno.

Lp.
Oseba Donch sporoča …
@Goldy, ti si zj lublančan, tiho bot =)

@anonimnež št.1: se opravičlujem, da se nisem bolj natančno izrazla. seveda je tko, da del pretirava s takšnimi besedami, drugi spet ne. Nič nimam proti nobenem, ampak jezik mi je pa fuj in ne morem iz svoje kože. Verjamem, da so ljudje iz tam super, tud sorodnike mam tam.. ampak izgovorjava mi pa nikak ne diši.

@anonimnež št.2 in št. 3: posti mene in stojkota sploh nimajo veze s tem, da sva skupi, da se poznama al pa iz kakšnega takšnega razloga. Oba pač spadava pod Blogorolovce in zato enkrat na teden pišema Temo tedna istega naslova, ki predpisana ... ravno tako tudi drugi zagreti blogorolovci =) on pa ne kopira od mene, ampak js temo ponavad napišem popoldne, on pa kasneje, ker je bolj nočni tip =)

Lp
Oseba Unknown sporoča …
Koga jst "kopiram" za Dono?! Aja? Sm v blogoroli malo dlje kot pa moja draga. Tko, da nebi o tem.

Drgač pa nekaterim treba vse lepo napisat. Sicer se mi je zdel naslov TEMA TEDNA več k jasn. :D
Oseba Donch sporoča …
aja?? dlje si od mene v blogoroli? zanimivo =)
Oseba Unknown sporoča …
Em ja! Kdo ti je pokazu kak kodo narediš. Da te sprejmejo? Turbolimačšow?