Vodnik za penzioniste



Slednji spisek je novodobna sveta Biblija za vse stare inu nove člane, ki se z zrelostnim krstom pridružijo skupnosti, polni modrine in premišljenosti. Ta svetel, posvečen listek pa le skrbno shranite v najbližji žep, da vam bo krajšal čas med peko potice ali dopoldansko nadaljevanko.

Kako ravnati z besedo »upokojitev«
»upokojítev -tve ž (ȋ) glagolnik od upokojiti: Narediti, da kdo po končani zahtevani delovni dobi ni več zaposlen/ prositi za upokojitev; iskati si zaslužek po upokojitvi; odločba o upokojitvi /«

Prelomnica, ko se upokojiš (domače »greš v penzijo«) je kar velik zalogaj in na začetku uporaba besede povzroča nemalo zmede. Upokojitev nikakor ne pomeni zdolgočasenega sedenja pred kaminom ter nenehnega štrikanja puloverjev ter barvastih nogavic. Takšen pomen je beseda izgubila že pred desetletjem.
Danes je definicija upokojitve nov način življenja, ki se kaže na športnem, kulturnem, umetnostnem, matematičnem in psihološkem področju.

10 zapovedi ob upokojitvi


1. Vzemi si čas zase
2. Udeleži se tečajev in krožkov, ki te zanimajo
3. Tvoj vrt naj bo lepši kot sosedin
4. Kupi si nov cekar ter čepico
5. Kupuj zdravo ter poceni (glej akcije)
6. Nauči se taroka/pokra in se udeležuj skupnega kofetkanja s someščankami
7. Navadi se besede »babica«
8. Sivi lasje so v starosti simpatični ter privlačni
9. Nov moto: »Ne sekiraj se, soseda ima več gub kakor jaz.«
10. S penzijo se odpravi na potovanje in uživaj

Kako se spopasti z »odvečnim časom«

Ravno upokojitev je tista, ob kateri spoznamo, kako pestro je življenje.
Kolikokrat ste potihoma preklinjali zgodnje vstajanje in dolge ure dela? Vse vaše dotedanje aktivnosti so zahtevale popolno zagnanost, pa tudi veliko energije. Pa boste kmalu opazili, da vam tudi tedaj ne bo do dolgega spanja, ki ste si ga skozi vsa ta desetletja obljubljali. Prav nasprotno, vaš dan se bo začel še bolj zgodaj, da le ne boste izpustili kakšnega korenčka na vrtičku ali posebnega popusta v trgovini.
V tem obdobju se vam bodo police napolnile z debelimi bukvami, začele vas bodo zanimati križanke, španske nadaljevanke, novi recepti. Ljudje vam bodo spregledali napake, kot so pozabljeni viklerji v laseh in pomagali vam bodo prenašati težke vrečke iz trgovine.
Pomembna stvar na pripravo vnukov je tudi pridobitev nekaj kilogramov, saj je prava babica okroglolična, dobra kuharica, s sivimi lasmi ter prijaznimi očmi.

Če povzamemo, penzija vsekakor ni konec sveta, temveč začetek »pravega življenja.

"Kaj češ… danes je že vsak šmrkavec v penziji."

Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
O Hudo, upokojenska tema! Že sprintano! Nisem še zasledila članka o muhi ce-ce. A lahko zapišeš še kaj o tem, res me zanima tvoje mnenje!
Oseba Dona sporoča …
o muhi ce-ce? dalo bi se, ja :)