Antena: Alkohlapi

Dona: Pozdravljeni, dragi bralci. Prva polovica januarja je prava priložnost, da se po norih zabavah, velikih pojedinah in pivskih feštah vrnemo nazaj v svoje okvirje. Da se prečistimo, prefiltriramo ter stlačimo nazaj v svojo konfekcijsko številko. Pečenka, popečeni kruhki, pecivo, biftek, na drugi strani pa šampanjec, vino, tekila so vzbujevalci slabe vesti ter prepričanja, da se v prihodnje poboljšamo.
Tudi sama si za praznike, še posebej decembrske, privoščim malo več zapravljanja, hrane ter, kot je za mlade značilno, pijače. In ravno pijača je tista, ki stvari naredi še bolj zanimive. Nisem ravno zagovornik popivanja, prej bi rekla, da dobre zabave. Vendar je zadnja leta postalo že samoumevno, da k dobri zabavi spada alkohol. Sama mislim, da se ljudje lahko zabavamo tudi brez njega, pa vendar se ga vseeno poslužujemo. Zlasti pri pubertetnikih se kaže želja po alkoholu, ki pa sam po sebi ni vzrok za pitje. Vzroki so v sproščanju, v tem, da si nato upajo pristopiti do svoje simpatije, zato, da so »kul« in da se o njih govori še nekaj tednov. Pametujem? Ne, been there, done that.
Zelo redko se napijem tudi jaz, še posebej za kakšne pomembne priložnosti, pa še to ne več v diskotekah, ampak na kavču pred kaminom, v najboljši družbi, med kakšnimi karaokami ali čim podobnim. Tako, da zabava izpade malo bolj smešno in predvsem »avionsko«, ne pa nasilno in neprijetno, kakor na nekatere vpliva alkohol. Tisti, ki postanejo nestrpni in delajo težave v opitem stanju, po mojem mnenju, ne bi smeli piti.
Torej, s pitjem mladih, če s tem ne pretiravamo, ni nič narobe. Vsakemu kdaj paše malo odklopa iz resničnega sveta ter od skrbi. Pa vendar mislim, da starejše generacije tega niso navajene. Veliko staršev še vedno sprejema ta dejanja kot grozne zločine, uničevanje življenja ter povod v odvisnost od alkohola. Mislim, da stvari niso tako pretirane, kot na njih gledajo nekateri starši. Verjamem, strah in skrb sta vedno prisotna, ko gre za tvojega otroka. Pa vseeno mislim, da nismo nič manj odgovorni, kot odrasli, ki si dajo duška v gostilni. Še posebej, če izberemo pravo družbo, ki je kljub opitosti zaščitniška in skrbna, ob strani pa vedno stoji »žrtev«, ki tistega dne vozi in »je na vodi«. Starši, pomirite se, mladost se zgodi samo enkrat. Svet stoji na mladih in naši živahnosti. Pa na zdravje ;)



100jko: »Več kot spijemo boljši smo in lepše zgledamo ...« Včasih imam občutek, da ta pesem pove vse kar je povezano z alkoholom. Mislim, da so stare civilizacije izumile alkoholne pijače prav iz tega razloga, da polepša realnost. Komu od nas se še ni zgodilo, da se je zjutraj zbudil in si rekel: »Kaj za vraga sem pa jaz z njo/njim počel/a!« Ja, alkohol je prasec, grde spremeni v malo manj grde in izbirčen okus malo razbremeni svoje izbirčnosti. Na televiziji pravijo, da se moramo paziti alkohola, ker ta ubija in uničuje vse, česar se dotakne. Pravijo, da so pijani vozniki najhujša stvar pri alkoholu. NI RES! Najhujša stvar je jutro po noči opijanja, ko se zbudiš in upaš, da poleg tebe v postelji ne leži neka prikazen, ki je prejšnji večer izgledala veliko lepše. Vam povem, da je po moje par polomljenih kosti boljše, kot pa trajne čustvene posledice, ki jih takšen dogodek pusti na tebi. Hehe, hec na stran. Mladi preveč pijejo, no pijemo. Kot je povedala Dona, vsaka zabava ni zabava brez 20l vina in vsak rojstni dan ni rojstni dan, če se ne konča s katastrofalno pijanostjo vseh prisotnih. Država neprestano kritizira naše početje ter ga poskuša preprečiti, žal pa se jim ne da kaj prida potruditi. Zakon, ki je prepovedal streči alkohol mladim so hudo poostrili, samo kaj ko se jim ne da pošiljati inšpektorjev, da bi preverili ali se jih gostinci držijo. No, saj mene ne moti pijana mladina, mi smo ga tudi že pri 14ih pili kot, da je sok. Kaj? Že pri 14ih? Žal se zdaj to dogaja že prej, mularija v 6-7 razredu hodi redno po pouku na en »pir«. Nekateri starši boste rekli, da pretiravam, drugi boste mislili, da vaš/a pa ni tak/a. Kje pa! »Jaz ne pijem, ko hodim ven, mogoče le kakšen deci vina!« Mhm... Mnogi starši dobivajo zdaj prebliske svoje mladostiške norosti, samo kaj, ko večina od njih ni slišala: »Ja ka je pa s tabo narobe, a se ti malo jezik zapleta? Pa saj smo popili samo 6 flaš vina!«. Nič čudnega in žalostnega, če nas ne bi bilo v tem krogu prijateljev samo štiri. V novem letu več ne pijem. No mogoče si bom 21. (na svoj rojstni dan) privoščil le kakšen deci vina. Hehe. Do takrat pa nič in nada.

Komentarji

Oseba nesramnica sporoča …
Heh, jz sm pa enkrat gledla po televiziji kao neko raziskavico, ki so jo naredli.. Fora je bla v tem, da so moški ocenjevali slike punc...mislim da so ble slike, ne me pa vzet čist zihr. Enkrat je iste ženske ocenjevala skupina treznih moških, enkrat pa skupina pijanih (od rahlo pijanih pa do zlo pijanih). Ko so primerjal rezultate je blo tko, da so trezni moški ženskam ponavadi pripisal manj let in jim dal višjo oceno pri izgledu, kot pa pijani. Iz tega so tud sklepal, da so moški, ki niso trezni, bolj izbirčni pri izbiri ženske xD

Kuk pa to drži pa nea vem. Bi blo treba dejansko probat.:D
Oseba Donch sporoča …
haha, uuu zanimivo. :D očitno pa le nismo tko "lahki" ljudje, ko smo pjani :D:P
Oseba Anonimni sporoča …
to ni relevantno :D

mogl bi iste ljudi napit :D


urosK
Oseba nesramnica sporoča …
Ja, no, tuki ti dam za prav.:D Poskus ma pač par lukenj.. :P